Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Áll a bál a koalícióban az SaS miatt. Ismét olyan kiadások miatt, amelyek a családosok megsegítését szolgálná az inflációval szemben. Bár maga az SaS szerdán kijelentette, hogy nem vétózza meg a javaslatot, lényegében akadályoz minden olyan megoldást, amellyel az 1,2 milliárdos csomag fedezetét elő lehetne teremteni. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és a legnagyobb kormánypárt elnöke szerda késő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az OĽANO számára vörös vonal a családok meg nem segítése, és belengette a koalíció felrúgását is.

 

„Miközben Richard Sulíknak a gazdag vállalatok, vagyonosok és oligarchák adójának emelése a vörös vonal, számomra és az OĽANO számára az a vörös vonal, hogy cserben hagyjuk a gyermekes családokat”

 

mondta Matovič.

 

„Ha ez arról szól, hogy Richard Sulíknak sikerüljön megakadályozni ezekkel az obstrukciókkal a családok támogatását – márpedig ezen dolgoznak – akkor a mi szemünkben a koalíció elvesztette az értelmét”

 

 hirdetes_400x285  

szögezte le, ami gyakorlatilag a koalícióból való kilépéssel való fenyegetést jelenti.

 

Matovič elmondása szerint az általa védett javaslat nagyjából 100 olyan nagyvállalatot adóztatna meg pluszban, amely kivételes (monopol vagy monopolhoz közeli) helyzetben van, nyereségük pedig meghaladja az évi 3 millió eurót. Szerinte ezeknek a cégeknek a megadóztatását ellenezte az SaS. És nem először.

 

Elmondása szerint Branislav Gröhling SaS-es oktatási miniszter folyamatosan elutasítja a tanári fizetések megemelését az „adóemelés számunkra vörös vonal” érveléssel.

 

A pénzügyminiszter azt is elmondta, Gröhling idén még egyetlen egy alkalommal sem nyitotta meg a pedagógusok bérének vitáját a koalíciós tanácsokon vagy a kormányüléseken.

 

Matovič arról az esetről is beszámolt, amikor az egyik koalíciós ülésen Gröhling és az SaS parlamenti képviselője, a pénzügyi parlamenti bizottság elnöke, Marián Viskupič ültek egymás mellett, és az egyetlen javaslat, amit a tanárok bérének fedezésére tenni tudtak, az volt, hogy el kell bocsátani az állami alkalmazottakat. Csak épp azt nem mondták meg, hogy mennyit és honnan – tekintve, hogy a tanárok is állami alkalmazottak, Gröhling pedig a sajtóban arról beszél, hogy több tanárra lenne szükség.

 

A miniszter elmondása szerint az SaS azért szorgalmazza az állami alkalmazottak leépítését, mert akkor fejenként átlagban 25 ezer duró éves bérköltséget takaríthatna meg az állam.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.