Júlia, Rita
  • HUF: 384.59
  • USD: 1.06
  • 13 °C
  • 25 °C

Hirdetés (X)

politika

Gyimesi: Čaputová megint bebizonyította, hogy Szlovákia polgárainak érdekei számára másodrangúak

A parlamenti képviselő szerint az államfőnek nem lenne gondja az embargó azonnali bevezetésével...

Nyitókép forrása: facebook/reprofotó

 

Čaputová elnök asszony bebizonyította, hogy Szlovákia polgárainak érdekei számára másodrangúak – közölte Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő csütörtök esti videóbejegyzésében. Gyimesi Čaputová és a lengyel elnök, Andrzej Duda közös sajtótájékoztatójára reagált.

 

Azon a szlovák államfő többek között a magyar kormányt is bírálta, csalódottságának adva hangot amiatt, hogy Magyarország “elutasító” az olajembargóval kapcsolatban.

 

“Szlovákia az EU egységes álláspontját képviseli, ami az olajembargóra is kiterjed. Fontos az EU-országok és az egész világ egysége a kérdésben. Magyarország álláspontja ettől eltér, ami csalódást jelent számunkra”

 

fogalmazot Čaputová, bár kijelentése nem tükrözi a tényeket. Ugyanis nincs olyan (egyelőre), hogy közös uniós álláspont az olajembargó kapcsán. A magyar és a szlovák mentesség felvetése után országok egész sora jelentette be hasonló igényét, vétóval fenyegetve. Mert amiről most tárgyalás zajlik az nem “közös álláspont” hanem egy javaslat, amiről zajlik egy vita. Čaputová tehát ferdítette az igazságot ebben a kérdésben.

 

A szlovák államfő azt is kijelentette, hogy Orbán Viktor kormányának hozzáállása ugyanakkor kétségessé teszi a Visegrádi Együttműködés alapelvének működését, ami szerinte az egység.

 

A gond csak az ezzel az érveléssel, hogy épp a szlovák liberális politikusok, köztük Čaputová, valamint az SaS-es Ivan Korčok külügyminiszter voltak azok, akik egészen idáig azt harsogták, hogy a V4-ek legyen egy laza, szigorúan EU keretében működő szövetség, ahol a résztvevő országok csak azokban a kérdésekben kötelezzék magukat egységre, ahol az érdekükben áll. A szlovák államfő erre hirtelen ezzel vádolja meg a magyar kormányt.

 

És épp Gyimesi György hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Čaputová Brüsszel narratívájának kritikátlan követése mellett foglal állást – szemben a magyar kormánnyal – nem foglalkozik azok reális következményeivel, amelyek Szlovákia polgárait sújtják:

 

“Čaputová (…) azt nyilatkozta, hogy Szlovákia sajnos halasztást kért az orosz olajembargóra, azért, hogy legyen ideje korszerűsíteni a technológiáját más típusú kőolaj feldolgozása érdekében. Azaz, az elnök asszonynak nem lenne gondja azzal, ha Szlovákia már ma leválna az orosz gázról és olajról. Kit érdekel a sok ezer munkanélküli Vágsellyén, Garamszentkereszten vagy Zólyombrézón? Kit érdekel a sokezer nyugdíjas, akinek már ma is gondot jelent kifizetni a gázszámláját?”

 

emelte ki Gyimesi Čaputová nyilatkozatának fő üzenetét. Hozzátette, hogy a szlovák államfő nem hagyta ki a liberális körökben már kötelező nyilatkozati elemmé váló magyarellenes megjegyzéseket sem, mikor

 

“azt mondta, hogy csalódott a magyar kormány hozzáállása miatt, mivel vétózták [volna – a szerk.] az olajembargót. Elfejtette ugyanakkor hozzátenni, hogy (…) az orosz kőolajról való leválás teljesen tönkretenné a magyar gazdaságot”

 

mondta Gyimesi. Szlovákia jelenleg 100, Magyarország 65 százalékban függ az orosz kőolajtól – a gazdasági következmények között ilyen magas arányszámok között nagy különbség nincs.

 

“Magyarország jelenleg az egyetlen olyan ország az EU-n belül, amely egyensúlyozza az önmegsemmisítő [uniós] intézkedéseket, és az egyetlen, amely kiállásával kikaparhatja a gesztenyét a többi tagállamnak is. Nem, elnök asszony. Magyarország nem okozott csalódást sem a választóinak, sem a nemzetének. Ön viszont igen, már többször is”

 

fogalmazott.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 32 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dodo
2022. máj. 12. 13:06

Caputova ossze-vissza beszel sok az ellentmondas benne.

Csákó László
2022. máj. 13. 10:47

Képviselo úrnak (szinte) mint mindig, most is tokéletesen igaza van. Az elnokasszonynak semmi sem szent, semmi sem drága, csak hogy szép színben tuntesse fel magát "a nyugati libsi világ" elott. Az, hogy mi Szlovákiának és polgárainak a tényleges érdeke, az számára teljesen irreleváns. Idonként az az ember érzése, hogy Orbán Viktoron kívul talán már más normális (vezeto) politikus nincs is Europában.

Gabor
2022. máj. 13. 19:17

Lehet hülyének is lenni ,hiszen demokrácia van ! De hogy egy ország elnoke és parlamentje a saját népe ellensége legyen azért ,hogy megfeleljen a romlott világnak ,arra nincs magyarázat ,de nincs mentség sem !

Kósa Zoltán
2022. máj. 14. 05:28

Szlovákia nem az EU álláspontját képviseli, mert az EU-ba Magyarország is beletartozik, és, ha nem ért egyt, akkor nem közös álláspont. Érteni tetszik, ... nem ért egyet - nem közös! Ami pedig az embereket illeti..., vajon melyik állam kérte ki a nép véleményét ilyen fontos kérdésben? Senki. Az emberek nem értenek egyet, - nincs közös megegyezés. Nem akarunk háborút. Nem, nem, nem!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket