Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások Ukrajnával, de főleg a nyugati NATO-tagállamokkal arról, hogy mehetnek-e, és ha igen, milyen kompenzáció ellenében mennek Ukrajnába a szlovák szovjetkori tankok, vadászgépek és helikopterek. Legalábbis ez derült ki az Aktuality.sk Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszterrel készült interjújából.

 

A tárcavezető többek között arról is beszélt, hogy Ukrajna hosszú távú felfegyverzése a nyugati nagyhatalmak feladata lesz, utalt rá, hogy a közép-kelet-európai országok ukrán-kompatibilis technikái kifogyóban vannak, és azt is elárulta, hogy szerinte is elhúzódó háborúvá alakul az orosz-ukrán konfliktus.

 

Naď az interjúban hangsúlyozta, hogy „vigyázni kell” az újságírói kérdések megfogalmazásával, mert „Szlovákia nem elkötelezett katonailag Ukrajnában”.

 

 hirdetes_300x300  

„Segítünk Ukrajnának, igen, humanitárius támogatáson kívül egészségügyi és gazdasági lépésekkel is, illetve haditechnikával és hadianyaggal. (…) Nem vagyunk hadviselő fél, ugyanakkor Ukrajnának az ENSZ alapokmánya szerint joga van katonai segítséget kapni, amit több tucat országtól meg is kap. Jelenleg úgy 70 ilyen ország van a világon”

 

fogalmazott a miniszter.

 

Kijelentette, örül, hogy Szlovákia „a jó oldalon áll”, majd elmondta,

 

„Már több mint 130 millió euró értékben adtunk át hadianyagot Ukrajnának, és újabb tételekről tárgyalunk. Szó van a T-72-es tankokról is. Csakhogy ezekből éppen 30 darab áll rendelkezésünkre, és ennyi kell egy zászlóaljhoz is. Vagyis nincs felesleges, amit átadhatnánk, de ha megállapodunk például Németországgal vagy más országokkal, a helyzet változhat. Folynak a tárgyalások”

 

fogalmazott. Kijelentette, hogy a Szlovákia részéről akkor lehet átadni ezeket a tankokat Ukrajnának, ha pótlásuk is megtörténik. Nyilvánvalóan Naď nyugati technikára gondolt, ám azt is kihangsúlyozta, el kéne kerülni, hogy túl sokféle haditechnika kerüljön rendszeresítésre – mármint tankok tekintetében.

 

Előrehaladottabb állapotban vannak a Zuzana 2-es önjáró lövegekről szóló tárgyalások, amelynek egyes részei „eladásra” készen állnak, más részeit a következő hónapokban gyártják le. A miniszter azt is elárulta, hogy már folyik az ukrán katonák kiképzése a Zuzana 2-esek használatára. 

 

Kisöprik a raktárakat

 

Először beszélt arról, hogy harcászati helikopterek átadásáról vagy eladásáról is folynak egyeztetések. Elsősorban alkatrészekről vagy olyan helikopterekről van szó, amelyek már nem repülnek, mert a korábban megvásárolt Balckhawk rendszerekkel helyettesítették őket. Tehát konkrétan az MI-17-es gépek vannak terítéken.

 

A MiG-29-esek kapcsán Naď válaszából kitűnt, hogy ugyan egy elég ellentmondásos lehetőségről van szó, mégsincs kizárva, hogy az orosz gyártmányú vadászgépek Ukrajnához kerülnek. Minden a lengyelektől függ, ha ők átveszik a szlovák légtér védelmét nyár végén-ősz elején, lehet arról beszélni, mi legyen a forgalomból kivont MiG-ekkel. 

 

„De ez egy szélesebb tárgyalások része. Ezt Lengyelország esetében is lehetett látni korábban. Hosszú ideje egyeztetnek az ukránokkal és szövetségeseinkkel, hogyan álljanak hozzá a kérdéshez. Most azonban Ukrajna elsősorban szárazföldi haditechnika iránt érdeklődik, illetve légvédelmi rendszerek, rakétavédelmi rendszerek iránt. Ez a három terület, amely a nemzetközi támogatás elsősorban fókuszál”

 

fogalmazott.

 

A háború vége? Mindent vissza…

 

Naď elmondta, hogy egyelőre nem tervezik megvásárolni a négy egységnyi Patriot-rendszer egyikét sem, mert ez a kérdés még ráér. Elmondta, hogy egy egység Patriot légvédelmi rendszert Nyugat-Szlovákiában helyeztek el, a többi egyelőre Szliácson van.

 

Kifejtette, hogy a volt szocialista országok szovjet gyártmányú készleteinek kisöprése után jön a „kettes fázis”, amelynek keretében elsősorban nyugati országok modern harcászati rendszerekkel láthatják el Ukrajnát.

 

„Mivel arra számítunk, hogy a konfliktus hosszú ideig tart majd, feltételezzük, hogy a modern technológiát inkább a nyugati országoktól kapja Ukrajna, mert a esetünkben a modern technikára a mi hadseregünknek van szüksége, és nem vagyunk olyan helyzetben, hogy olyan technikával segítsük Ukrajnát, amivel még mi sem rendelkezünk”

 

fogalmazott Naď.

 

Elmondta, hogy a háború a legjobb esetben is akkor érhet véget szerinte, ha minimum a február 24-én kezdődő invázió előtti állapot áll vissza, de Ukrajna részéről a minimum elvárás a nemzetközi szerződések által elismert határainak elismerése, és az orosz csapatok teljes kivonulása – beleértve Donbaszt és a Krímet is.

 

Körksép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.