Küszöbön a kormányválság? Matovič szerdán viszi a kormány elé a családtámogatási csomag és az orosz kőolaj megadóztatásának ügyét - Körkép.sk

Hirdetés (X)

politika

Küszöbön a kormányválság? Matovič szerdán viszi a kormány elé a családtámogatási csomag és az orosz kőolaj megadóztatásának ügyét

Sulík már kezd megágyazni a vétónak és a válságnak

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerdán terjeszti a kormány elé javaslatát a Szlovákiában feldolgozott orosz kőolajra kivetett új adó bevezetéséről. Egy év alatt 280-290 millió euró plusz bevételt remél tőle a miniszter. Az új adónemről Matovič már a Slovnaftot is értesítette.

 

A befolyt összegből Matovič a gyermekek kurzusainak finanszírozását akarja fedezni, ez a tétel ugyanis szerves része az általa kidolgozott és az SaS kivételével három kormánypárt által támogatott családtámogatási inflációellenes csomagnak.

 

Az adóról a parlament gyorsított eljárásban szavazna, és már júniustól hatályos lehetne.

 

SJE Nyílt nap

Szerdán Matovič elő akarja terjeszteni a családtámogatási csomagot is, ami könnyen kormányválságot idézhet elő.

 

A liberális SaS ugyanis nem támogatja azt, de állítása szerint nem akarja megvétózni. Amit viszont megvétózna, az az adóemelés, márpedig adóemelés nélkül csak átcsoportosítással (más területek megrövidítésével) lehetne forrásokat találni az inflációellenes mentőcsomagra.

 

Az SaS kedden saját javaslatokat is felvázolt, többek között a létminimum 280 euróra való növelését (jelenleg 218 euró), valamint növelné a lakástámogatásokat is. Az ő csomagjának költsége “nem lehet több 300 millió eurónál”, szemben Matovič 1,2 milliárd elsősorban családokra fókuszáló programjával.

 

Sulík már kezd megágyazni a vétónak és a válságnak

 

Megjegyezzük, hogy az SaS módszeresen akadályoz minden, a családok helyzetének javítását célzó intézkedést. A liberális gazdasági felfogás szerint ugyanis a gyermekvállalással csökkenne a munkaerő mennyisége a piacon (elsősorban a hölgyek egy része kerülne ki), amivel a munkavállalók kerülnének alkupozícióba a vállalatokkal szemben. A családosok jóval nagyobb elvárásokat támasztanak a munkahelyükkel szemben, nem mellesleg kevesebbet fogyasztanak, és egyáltalán nem a demográfiai kátyú megoldását a külföldi olcsó munkaerő importjában látják.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS elnöke kitart álláspontja mellett, és előre beharangozta, ha a koalíció nem tartja tiszteletben pártja vétóját, azt a koalíciós szerződés “legsúlyosabb megsértéseként” fogják értelmezni.

 

A helyzet elég bizonytalan. Az SaS nélkül a koalíciónak nincs többsége a parlamentben. Ám Sulík nincs egyedül a vitában, ugyanis a Sme rodina annak ellenére vonakodik támogatni Matovič javaslatait, hogy korábban az OĽANO-val és a Za ľudíval együtt jelentették be a tervet a nyilvánosságnak. A háttérben a Roman Mikulec (OĽANO)  belügyminiszterrel szembeni ellenérzéseket lehet sejteni. Nem mellesleg kedden korrupcióval hivatalosan is megvádolták Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgatót, aki a Sme rodina jelöltje volt, és nem mellesleg a Sme rodina frakcióvezetőjének a testvére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Márta
2022. máj. 18. 01:41

Kormányválság!? 3 kakas egy szemétdombon, nagyon idegesítő! Megegyezni nem tudnak, mert nem akarnak, kormányváltást vagy előrehozott választásokat sem akarnak, mert félnek az ellenzéktől. Mi meg már nagyon unjuk!

Géza
2022. máj. 18. 07:33

Ezekszerint az üzemanyag ára továbbra is növekednifog - Egyébbként ez a igor "megbízató ember" tárgyal az árcsökkentésről és adó lessz belőle ...

    Petike
    2022. máj. 18. 09:19

    remélem Sulíknak lesz annyi esze hogy ezt az orult matoviči javaslatot a koolaj megadoztatásárol megvétozza

Jani
2022. máj. 19. 06:55

Tehát a magyar MOL finanszírozza a szlovák családok támogatását?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket