Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány szerdán nagy vita árán elfogadta a családtámogatási csomagot, és a parlamenti gyorsított eljárásban fog dönteni róla. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter az SaS ellenkezése és fenyegetőzése ellenére is beterjesztette a kormány elé javaslatot. Az eredeti terv 1,2 milliárdos kerettel dolgozott, a módosítások anyagi vetületei egyelőre nem ismertek.

 

Matovič javaslata szerint a 15 évesnél nem idősebb gyerekekre járó adóbónusz 100 euróra emelkedik, a 15 év feletti gyerekeké 50 euróra. A változás júliustól lenne hatályos, első lépésben 70 illetve 40 euróra emelkedne az adóbónusz.

 

A családi pótlék havi összege augusztustól 30 euróra nő, januártól 50 euróra.

 

 hirdetes_810x300  

A szabadidős aktivitások támogatási összege az 5-18 éves gyerekek számára 50 euró lesz. Arról, hogy mire lehet fordítani az összeget, azt az Oktatási Minisztérium ad majd ki egy listát.

 

Az SaS nem vétózott a kormányban, de nem is támogatta a csomagot, ugyanakkor a parlamentben már komoly akadályt gördíthet elé. Ez azt jelenti, hogy alapesetben ellenzéki szavazatokra is szükség lesz a csomag elfogadásához. Az SaS elvileg megteheti, hogy hogy nem vesz részt az ülésen, és így alacsonyabb lenne a kvórum (a jelenlévő képviselők többségéhez elég lenne kevesebb szavazat) a csomag keresztülnyomásához. Akkor a koalíció másik három pártja „önerőből” is sikerrel járhat. Ha az SaS jelen lesz majd a szavazáson, akkor a koalíciónak szükséges lesz az ellenzék szavazataira is.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter élesen kritizálta a csomag elfogadását, amit ő nem támogatott. Azzal érvelt, hogy szabadidős aktivitások finanszírozására Matovič 400 millió eurót akar költeni, miközben nincs elég pedagógus, és aki van, alulfizetett. Megjegyezzük, a családtámogatási csomag formálódásáig Gröhling érdemben foglalkozott a tanári fizetésekkel politikai szinten, Matovič pedig korábban jelezte, hogy az SaS-es politikus nem is terjesztett be egyetlen tanárok fizetésével foglalkozó javaslatot sem a kormány elé.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.