Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Elképesztő mértékű ellenszél támadt Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter családtámogatási csomagja ellen. A szlovákiai mainstream sajtó és a szlovák baloldali, illetve liberális (és balliberális) politikusok egy emberként kritizálják a csomagot sorra gyártva az ellenérveket. Olyan ellenérveket, amelyek például Ukrajna megsegítése kapcsán sosem merültek fel. Az családtámogatási csomag ellen érvelő liberális újságíróval Matovič kisebb szóváltásba is keveredett a Facebookon.

 

Matovič ugyanis a múlt héten az ĽSNS soraiban is kereste a támogatókat az 1,2 milliárdos inflációellenes intézkedés parlamenti megszavazásához, ugyanis az SaS jelezte, hogy nem támogatja azt, mi több, az ülésen is részt vesz, amivel gyakorlatilag növeli az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot (kvórumot). A Hlas és a Smer szintúgy elutasító a javaslat kapcsán.

 

Peter Bárdy az ĽSNS és Matovič egyeztetése kapcsán szombaton a Facebookon azzal hozakodott elő, mikor Jaromír Čižnár akkori főügyész 2019-ben nem oszlatta fel az ĽSNS-t:

 

 hirdetes_810x300  

„[Matovič akkor] azt mondta, hogy minden politikusnak, akinek számít, hogy a fasizmus ne terjessze ki veszélyes csápjait Szlovákiában, bújjon elő buborékából és kávéházából, és végre kezdjen el az emberek valódi problémáival foglalkozni. Most meg [Matovič] épp az ĽSNS-szel akarja megoldani az ’emberek valódi problémáit'”

 

írta Bárdy.

 

Erre ragálva Matovič a bejegyzés alá kommentelve leírta, hogy épp a családok masszív támogatásával oldaná meg az emberek valódi problémáit, amivel ráadásul a fasizmus mozgásterét csökkenti.

 

„És ha ehhez néhány olyan képviselő szavazata is hozzájárul, akiket valaki fasisztáknak nevez, hát legyen. Mert jelenleg a valódi fasizmus az, hogy szabotálni akarják a családtámogatást”

 

fogalmazott a pénzügyminiszter.

 

A dolog persze tényleg némiképp ellentmondásos. Matovič a múltban számtalanszor nagyon keményen lépett fel az ĽSNS ellen, és ő maga is fasisztáknak nevezte őket nem egyszer. Az érem másik oldala, hogy azóta sok minden változott, a kormányon kívül például az, hogy az ĽSNS a felmérések szerint ma egy 1-1,5 százalékos párttá zsugorodott, Kotlebát pedig elítélték, így valódi veszélyt már nem jelent.

 

Bárdy mindenesetre kicsit túlhangsúlyozta a fasisztákkal való együttműködést, de ez az inflációellenes csomag elgáncsolását szolgáló liberális játszma része, hiszen az SaS is arra szólította fel az OĽANO-t, hogy nyilvánosan jelentse ki, hogy nem akar a választások után együttműködni az ĽSNS-szel (még egyszer, jelenleg 1-1,5 százalékon áll a párt).

 

A Bárdy-féle Facebook-bejegyzés csak próbál újabb érveket gyártani az ellen, hogy a családtámogatási csomag átmenjen a parlamenten. Persze a háttérben személyes konfliktusok is vannak.

 

Bárdy 2021-ben adott ki egy könyvet Egyszerű Matovič, Homo Vulgaris címmel, amelyben nem túl hízelgően írt az egykori kormányfőről. Matovič most a bejegyzés alatti kommentárban némiképp törlesztett is, mikor azt írta:

 

„Te a buborékodban a családok problémáit nem látod, de nagyon sajnálom, hogy képtelen vagy felfogni, hogy épp a családok megsegítésének arrogáns, öncélú elutasítása a fasizmus melegágya. Rendszeresen bújsz Ján Kuciak neve mögé, eljátszod, hogy a mentora voltál. Valójában a nyomába sem érsz. Egy szégyen vagy, nem tudod, mit jelent az igazságot keresni, nem tudod, mi az objektív újságírás. Lassan már istennek képzeled magad, aki a hazugságot is igazsággá keresztelheti át”

 

fogalmazott Matovič.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!