Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő saját állítása szerint a hétfői uniós csúcstalálkozó előtt egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és „megpróbálta őt meggyőzni arról, támogassa az olajembargó kompromisszumos javaslatát”. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan melyik kompromisszumos megoldásról van szó, és hogy Orbán Viktor mit reagált Heger megkeresésére.

 

Heger a sajtónak nyilatkozva egyúttal elismételte, hogy mint tengerrel nem rendelkező országnak, Szlovákiának szüksége van az orosz gáz és orosz kőolaj alternatíváinak bebiztosítására.

 

„Ezért ma is szorgalmazni fogom a szolidaritást váratlan ellátáskiesés esetére”

 

mondta, kifejtve, hogy ez azt jelentené, hogy a többi uniós tagállam látná el Szlovákiát kőolajjal és/vagy földgázzal szükség esetén.

 hirdetes_810x300  

 

Heger kijelentette, hogy a magyar fél kérésére a csúcstalálkozó előtt külön megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar kormányfővel.

 

„A célom az volt, hogy meggyőzzem, csatlakozzon, mert nagyon fontos az egység és szükségünk van a hatodik szankciós csomag elfogadására. Mert tudatosítjuk, hogy abból a pénzből finanszírozzák a háborút Ukrajnában, amivel az orosz kőolajért és földgázért fizetünk”

 

fogalmazott Heger.

 

Nem árulta el, hogyan reagált kérésére Orbán Viktor.

 

Heger elbeszélése azért különös, mert Szlovákia épp Magyarországnak köszönheti, hogy nem az EU eredeti embargós terve valósult meg, amely katasztrofális hatással lett volna a szlovákiai gazdaságra is. Más szavakkal: a brüsszeli embargós ámokfutás ellen semmit sem tevő kormányfő felkérte Magyaroszág kormányfőjét, csatlakozzon ahhoz a kompromisszumhoz, ami Orbán Viktor és Magyarország nélkül sosem került volna terítékre. Megjegyezzük, a szlovák kormányfő végig a mainstream közhelyeket puffogtatta olajembargó és rubelfizetés tekintetében is…

 

Gyimesi: Sulík lustaságával és dilettantizmusával elvágta a Slovnaft nyakát. Be kell dobnia a törölközőt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.