Nyitókép forrása: RTVS

 

Milan Krajnaik (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint Richard Sulík gazdasági miniszter nagyobb mértékben felelős Szlovákia olajembargós leszerepléséért, Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő úgy véli, hogy a kudarc Eduard Heger kormányfő és az egész kormányfő alkalmatlanságát bizonyítja. A két politikus a közrádió Szombati Párbeszéd című politikai műsorában vitázott.

 

Krajniak kijelentette, rákérdez Heger kormányfőnél és Sulíknál is az olajembargós uniós tárgyalások részleteiről. Az elmúlt napokban nagy port kavart ugyanis, hogy Szlovákia elmulasztotta kiharcolni az ország egyetlen finomítójának, a Slovnaftnak, hogy beígért három éves mentességet.

 

Eredetileg a Slovnaft azt várta, hogy az orosz kőolajszármazékokra vonatkozó exporttilalomra három éves mentességet kap, végül azonban Szlovákia rábólintott a nyolc hónapos mentességre. Most a finomító a technológiai minimumgyártás alá kerülhet amiatt, hogy elveszti exportpiacait, ami végső soron a szlovákiai üzemanyagellátást is veszélybe sodorja.

 

 hirdetes_400x285  

Krajniak nem tartja jónak a Szlovákia által kialkudott megállapodást, szerinte Magyarország sokkal jobb feltételeket harcolt ki. 

 

„Az európai politika egyik kelletlen velejárója, hogy egy kis ország képviselőjének gyakran muszáj nemet is mondania”

 

jelentette ki a munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy nem biztos abban, hogy épp az orosz kőolajembargó kapcsán kellett a nagy tagállamok oldalára állni.

 

Krajniak úgy véli, hogy a fő probléma nem az, hogy Sulík nem harcolt ki semmilyen mentességet, mert bizonyos átmeneti időszak adott, a fő gond az, hogy a Slovnaft exportjának korlátozásával csökken az adó is, amit a Slovnafttól az állam beszedhet, mint amilyen például az orosz kőolajra kivetett, nemrég elfogadott különadó.

 

A baloldali Hlas elnöke, Pellegrini, aki többek szerint a liberálisokkal készül a legközelebbi választások után kormányt alakítani, kettős mércét alkalmazva egyrészt arról beszélt, hogy Heger saját magát ejtette csapdába azzal, hogy előre elkötelezte magát az orosz kőolajról való leválás mellett, másrészt azonban Pellegrini sem mert kisorolni a szlovák mainstream narratíva mögül, miszerint „Szlovákia a történelem helyes oldalán áll”.

 

Pellegrini egyébként újfent a családtámogatási, vagy más néven inflációs csomagot kritizálta, szerinte azt ki kellett volna terjeszteni a dolgozókra is (1,6 millió emberről van szó), függetlenül attól, hogy van-e gyerekük vagy nincs, illetve a nyugdíjasokra, akik most a drágulás miatt előbb kaphatják kézhez a 13. nyugdíjat, az év végén már nem számíthatnak plusz bevételre.

 

A teljes kép kedvéért érdemes kiemelni, hogy Pellegrini és a HLAS választóinak zöme nyugdíjas, nem családos.

 

A Hlas elnöke egyébként támogatólag beszélt a Smer által kezdeményezett, előrehozott választásokat kieszközlő referendummal kapcsolatban. A Smer aláírásgyűjtésbe kezd. A műsor egy pontján felajánlotta Krajniaknak, hogy adott esetben egy HLAS-Sme rodina koalíció is elképzelhető lenne, ám ezt az együttműködési lehetőséget Krajniak elutasította, tekintettel arra, hogy a Hlas a Smerrel és a Republikával együtt nemmel szavazott a családtámogatási csomagra. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.