Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Focus közvélemény-kutató ügynökség Markíza televíziónak készített exkluzív felmérése továbbra is a baloldali és liberális pártok dominanciáját mutatja. Folytatódott az Aliancia-Szövetség gyengülése is, amely ismét 4 százalék alatt szerepelt.

 

A felmérés május 25. és 31. között készült. A válaszok szerint, ha most lenne a parlamenti választást, azt a Hlas nyerné meg 20,3 százalékkal. Másodikként jutna be a törvényhozásba a Smer (14,9 százalék). Harmadik helyen az SaS szerepelt 11,1 százalékkal.

 

Negyedik helyre jött fel a Progresívne Slovensko balliberális párt 9,1 százalékkal. 8,1 százalékot kapott a Focustól, az OĽANO, majd 6,8 százalékkal jutna be a parlamentbe a Republika. A KDH 6,5 százalékkal szintén ott lenne a következő parlamentben a törvényhozás szerint. 5,6 százalékra gyengült a Sme rodina.

 

 hirdetes_400x285  

Nem jutna be a parlamentbe az Aliancia-Szövetség, amely ezúttal már csak 3,7 százalékot kapott a Focustól. A magyar-vegyes hármasfogat februárban 4,6, március végén, április elején 4,4 százalékon állt a Focus-felmérésében.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, jelen állás szerint a következő forgatókönyvek képzelhetők el:

 

  • matematikai esély lenne egy rendkívül szoros és törékeny szocialista HLAS-Smer-Republika koalíciónak, amely 76 mandátumot tudna magáénak;
  • a liberálisok nagy fájdalmára a sokat emlegetett Hlas-SaS-PS balliberális koalíciónak csak 74 mandátuma lenne, tehát legalább a KDH-ra még szükségük volna – ez a verzió sem teljesen elképzelhetetlen;
  • jobboldali vagy jobbközép kormánykoalícióra a jelenlegi állás szerint esély sincs.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!