Nyitókép forrása: TA3.com

 

Az orosz kőolajra kivetett uniós embargó politikusok és szakértők szerint negatív hatással lehet Szlovákia üzemanyagellátására. Az elmúlt napokban Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő lemondásra szólította fel Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, amiért az rosszul készítette el Szlovákia tárgyalási pozícióit, és végül a beígért három éves mentesség helyett csak 18 hónapot kapott a Slovnaft. Az SaS védhetetlen érvekkel próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, módszeresen kerülve az árakra vonatkozó lehetséges kimeneteleket.

 

„Minden szankció fáj valamennyire, de elsősorban az agresszor számára kell, hogy fájjon. Megkerülhetetlen, hogy más országokra is hatással legyen”

 

ismerte el a TA3 hírtelevízó Nap Témája (Téma dňa) című politikai műsorban Karol Galek (SaS) gazdasági államtitkár. Szerinte a Slovnaft képes lesz a rövidebb idő alatt is felkészülni az orosz kőolajról való leválásra.

 

„Valamilyen mértékben minket is érinteni fog, a Slovnaft majd átvált másik kőolajtípusra. Az első nyolc hónapban korlátozás nélkül exportálhat, az azt követő 10 hónapban pedig csak Csehországba. A Slovnaft már néhány hónapja más kőolajkeverékeket is tesztel, amit más országokból importálhat”

 

 hirdetes_810x300  

érvelt Galek.

 

Gyimesi azonban kritikus maradt. Szerint Sulík átverte Eduard Heger kormányfőt azzal, hogy nem készítette elő megfelelően a szlovák tárgyalási alapot az olajembargóról szóló uniós rendkívüli csúcsra. A vita során kiderült, hogy előzetesen a gazdasági minisztérium ugyan kért adatokat a Slovnafttól a termelés kritériumait illetően, de mikor az embargós tárgyalások célegyenesbe értek, és a 18 hónapos mentesség az asztalra került, a minisztérium már tétlen maradt.

 

„Mulasztásukat leginkább Szlovákia polgárai fogják érezni, akik minden nap egyre többet fognak fizetni a töltőállomásokon. Nem igaz, hogy ez az olajembargós javaslat volt a lehető legjobb, tessék megnézni, mit sikerült kiharconi Orbán Viktornak”

 

mondta Gyimesi.

 

Galek azzal próbálta megmagyarázni a helyzetet, hogy a Slovnaft továbbra is tud gyártani a hazai piacra még a 18. hónap után is, mert a mentesség azt jelenti, hogy addig importálhat orosz kőolajat hazai termelésre, ameddig csak szeretne. Felemlegette, hogy alternatívák pedig rendelkezésre állnak, hiszen ott van az Adria-vezeték.

 

„Korlátlanul importálhatunk orosz kőolajat a vezetékeken keresztül, amíg nem állunk készen más típusú kőolaj vagy technológia fogadására”

 

mondta Galek.

 

Gyimesi azonban felhívta a figyelmet, hogy a Slovnaft 18 hónap után minden valószínűség szerint elveszti külföldi piacait, amivel harmadára esik vissza a termelése, és a fenntartható technológiai minimum alá süllyed a kibocsátása, ami kvázi kérdésessé teszi az üzem működését is.

 

Arra is kitért, hogy az sem mindegy, hogy milyen ár mellett működhet tovább a pozsonyi finomító, és mibe fog kerülni a hétköznapi autótulajdonosoknak a nem orosz, így jóval drágább más típusú kőolaj importja.

 

Előre bejelentették, hogy úgysem vétóznak

 

A vitához annyit még érdemes hozzátenni, hogy az SaS-t láthatóan hidegen hagyta mulasztása árbeli következménye. Az sem mellékes, hogy Galek teljesen figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a Slovnaft (és más közép-kelet-európai finomítók) nem azért ragaszkodtak a több éves átmeneti időszakhoz, mert az exportjukat féltették, hanem mert 18 hónapnál azért jóval több időbe telik egy finomító technológiai átállítása.

 

Magáról az embargós tárgyalásokról azt is érdemes elmondani, hogy a gazdasági minisztérium és Szlovákia álláspontja végig az volt, hogy nem fognak vétózni – ezt épp Galek nyilatkozta le annakidején többször is, és mosta a TA3 műsorán is elismerte. Nyilvánvaló, hogy úgy kialkudni egy jobb pozíciót, hogy előre bejelentjük, lemondunk az egyetlen adunkról, nem lehetséges.

 

Megjegyezzük, az SaS a kormányon belül a családtámogatás és pedagógusi béremelés kapcsán előszeretettel alkalmazza a vétó eszközét…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.