Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és a legnagyobb kormánypárt elnöke egy héttel elhalasztotta a családtámogatási csomaggal kapcsolatos parlamenti szavazást. Elvileg úgy volt, hogy ma a parlamentben megpróbálják megtörni az elnöki vétót – Zuzana Čaputová államfő ugyanis több pontban kifogás emelt az inflációs nyomást enyhítő, elsősorban családokat érintő támogatást.

 

Az OĽANO döntése mögött vélhetően az áll, hogy nem volt meg kellő bizonyossággal a többség kormányoldalon. Az SaS alapvetően ellenzi a csomagot, a Sme rodina támogatja, de még az OĽANO sem tudta minden képviselőjét mellé állítani, és van két Za ľudí-s képviselő, akik korábban támogatták, Čaputová vétóját követően azonban – ahogy egyébként szokták – meging a liberálisok felé húznak.

 

Az OĽANO tegnap tartott frakcióülést, és ott a párt liberális szárnyához tartozó képviselők nem akarták támogatni a vétó megtörését. Közéjük tartozik Juraj Krúpa, Andrej Stančík és Kristián Čekovský. Krúpa egyébként – a liberális narratívát átvéve – azzal érvel, hogy talán hagyni kellene az Alkotmánybíróságot dönteni a kérdésben. Csakhogy ez azt is jelentené, hogy az idei évre a csomag semmilyen pluszt nem hozna, a legjobb esetben jövőre – ha egyáltalán a liberálisok egy kompromisszum keretében nem faragják le  végtelenségig a csomagot.

 

 hirdetes_810x300  

A Denník Štandard becslése szerint az 48 fős OĽANO frakcióból Matovič javaslata mellett talán 45-en szavaznának ám a fenti három néven kívül bizonytalan a döntése Anna Miernának, Jana Majorová Garstkovának is.

 

A Sme rodina mind a 17 képviselője támogatja a vétó megtörését.

 

A Za ľudí két liberálisok és sajátjaik között billegő képviselője, Juraj Šeliga és Anna Žitňanská már nem hajlandók támogatni a vétó megtörését, annak ellenére, hogy korábban a csomag megvalósulása mellett döntöttek. A dolog érdekessége, hogy Šeliga most azzal érvel: nem kellene a csomag miatt „olyan pártokkal tárgyalni, akik tagadtáék a covid létezését és az Ukrajna elleni orosz inváziót”. A képviselő ezzel az ĽSNS-es és volt ĽSNS-es képviselőkre célzott. Mi azért megjegyezzük, hogy hónapokig az SaS is tagadta a COVID járvány fontosságát, maga Richard Sulík „influenzácskának” nevezte a betegséget.

 

Bizonytalan a Robert Fico hatósági kiadása ellen szavazó és ezért az OĽANO klubjából kizár Katarína Hatráková döntése.

 

Az ĽSNS képviselői és a független képviselők álláspontja sem annyira határozott ezúttal, mint volt az első két olvasat elfogadásakor. Az ĽSNS támogató kijelentések helyett ezúttal csak nem zárta ki a vétó megtörésének segítését.

 

A Smer, a HLAS és a Republlika nem támogatja a családtámogatási csomagot.

 

Becslések szerint Matovič a legjobb, még reálisan elképzelhető forgatókönyv szerint is csak 76 szavazatot tudna biztosítani. Mivel a baloldal és a liberálisok elég eltökéltek a családtámogatási csomag elsüllyesztése irányába, nem lehet arra számítani, hogy a képlet sokat változott volna egyetlen nap alatt. Így az elnapolás mellett döntöttek.

 

Minélt tovább húzódik azonban a vita, a liberális narratívát nagyban támogató szlovák sajtó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!