Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Pedagógusok ezrei tüntettek ma Pozsonyban magasabb béreket követelve a kormánytól. A mai kormányülésen azonban a 10 százalékos béremelés fedezetét lehetővé tevő javaslatot az SaS újra megvétózta. Branislav Gröhling, a fodrászból lett liberális oktatási miniszter szerint a béremelést meg lehet oldani az adóbevételek többletéből.

 

És bár a szlovák sajtó kórusban ismételgeti Richard Sulík (SaS) és Peter Pellegrini (Hlas) érvelését, miszerint a pedagógusok Igor Matovič túszaivá váltak, mégiscsak az SaS vétózza meg azt a javaslatot, amely megoldaná a 10 százalékos béremelést. Az OĽANO képtelen megtörni saját partnerei ellenállását, ettől azonban még nem ő lesz a „túszejtő”.

 

A politikai vita hátterében több tényező is meghúzódik. Az SaS az adóemelés már-már fanatikus elutasítására hivatkozva akadályozza, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter családtámogatási és pedagógusi béremelési javaslata megvalósuljon. Annak ellenére, hogy a liberális vezetésű oktatási minisztérium egyébként eddig nem is foglalkozott a pedagógusok bérével.

 

 hirdetes_400x285  

A mai napon a kormány egyelőre annyira volt képes, hogy 3 százalékos béremelést fogadjon el a pedagógusok számára. Megjegyezzük, az infláció mértéke 11,6 százalékos volt májusban.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő, aki kesztyűs kézzel bánik Sulíkékkal, közhelyszerű nyilatkozatban arról beszélt szerdán, hogy minden erejükkel a megállapodáson dolgoznak.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy az SaS el akarja gáncsolni a családtámogatási csomag megvalósulását, ugyanakkor kritizálja Matovičot, amiért megvétózta az SaS jelöltjének kinevezését a Monopolellenes Hivatal élére. A családtámogatási csomagot Zuzana Čaputová államfő a múlt héten megvétózta, a parlament jövő kedden tárgyal a vétó megtöréséről – a múlt keddi próbálkozás elmaradt, mert Matovič nem tudta biztostani a szükséges többséget.

 

Kifelé áll a szénája

 

Közben újabb frontvonal van kialakulóban a koalícióban: Vladimír Lengvarský (liberálisok felé hajló) egészségügyi miniszter pozíciója megrendült, és a szlovák sajtó szerint az OĽANO lecserélné őt. Heger nem kívánta érdemben kommentálni az értesülést, Richard Sulík pletykának nevezte az infót, maga Lengvarský azonban elismerte, hogy hallotta a dolgot.

 

Az egészégügyi miniszter távozását Igor Matovič régóta fontolgatja, ami nem csoda. Lengvarský alaposan elszúrta az utolsó két nagy koronavírus-hullámot, de mivel már kinevezése kezdetétől a liberálisok kottájából játszott, a sajtó és Zuzana Čaputová is védelmébe vette. Még akkor is, amikor külföldre utazott szilveszterkor üdülni, miközben a lakosságnak járványügyi okokból az otthonmaradást javasolta.

 

Az sem segít a helyzetén, hogy még mindig nem terjesztette elő a kórházépítésről szóló javaslatot, vagyis még mindig nem dőlt, mely kórházak építése lenne finanszírozva az uniós újjáépítési alapból érkező százmilliókból. Egyesek azzal vádolták meg Lengvarskýt, hogy a Penta befektetőcsoportot hozná helyzetbe a források elosztásánál. A vita leegyszerűsítve arról szól, hogy épüljön-e egy teljesen új kórház 300 millió euróból, vagy négy kórházban építsenek fel egy-egy teljesen új szárnyat.

 

Érdekesek azonban azok a hírek is, amelyek szerint Lengvarský helyét Andrea Kalavská veheti át. Kalavská a Pellegrini-kormány egészségügyi minisztere volt. Nevét azért jegyezhette meg a nyilvánosság, mert a kórházreformot 2019-ben megpróbálta keresztülverekedni a parlamenten, ámde Robert Fico elgáncsolta a kezdeményezést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.