Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Úgy tűnik, alábbhagyott a szlovák külügyminisztérium lelkesedése a brüsszeli ötletek iránt. Az uniós vétójog eltörlését jelentő uniós szerződések megnyitásáról továbbra is viszonylag tartózkodóan nyilatkoznak az illetékesek.

 

A TASR hírügynökség közlése szerint például Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár kijelentette, hogy „Szlovákia nem zárkózik az EU működéséről szóló alapszerződések felülvizsgálatártól, de előre tisztázni kell, milyen hozadékokat várunk ettől a lépéstől és hogy van-e velük kapcsolatban politikai konszenzus. 

 

Az uniós alapszerződések megnyitásának elképzelését az Európa Jövője Konferencia (CoFoE) vetette fel, bár azt azért érdemes leszögezni, hogy  a konferenciát a globalista liberális erőtér képviselői csak használták fel, hogy saját céljaik eléréséhez újabb indokot teremtsenek.

 

 hirdetes_300x300  

Azt azért mindenképp érdemes kiemelni, hogy Szlovákia uniós csatlakozásánál komoly vita ment arról, hogy mennyire lesz képes Pozsony érvényesíteni nemzeti érdekeit az EU-n belül. A csatlakozást támogatók válasza akkor úgy szólt, hogy ott van a vétójog és a Visegrádi Négyek, az egyik garanciát ad, a másik szavazati súlyt. Ma mindkettő ellen módszeres támadás zajlik Brüsszel és a liberális politikai erőtér részéről.

 

A külügyminisztérium kritikus

 

A képlet azonban nem ennyire fekete-fehér. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter és láthatóan Martin Klus sem állt a kezdeményezés mögé feltétel nélkül, ami azért arra enged következtetni, hogy a CoFoE követelései problémásak. Ha másért nem, minimum azért, mert ez a kérdés megoszthatja az uniós egységet, amely már így is gyenge lábakon áll a szankciók következményeinek begyűrűzése miatt.

 

Klus pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállamok elképzelése arról, milyen változtatásokat kellene eszközölni az alapszerződésben, merőben eltérők.

 

„Személy szerint úgy vélem, hogy a polgárok által kért kulcsfontosságú változtatások nagy részét meg lehet valósítani a jelenlegi alapszerződési keretek között is, és nem lenne jó zátonyra futni olyan évekig tartó vitákon, amelyek esetében irreális lenne kompromisszumot várni. A világjárvány és az ukrajnai háború is megmutatta, hogy az EU-nak megvan a kompetenciája és a képesség a gyors és hatékony megoldások elfogadására és érvényesítésére, méghozzá a jelenleg szerződéses keretek között is”

 

mondta.

 

Az alapszerződésekről szóló vita központi eleme a vétójog eltörlése lenne. Az emellett érvelők szerint a vétójog lassítja az európai döntéshozást, és helyette a minősített többséget kellene bevezetni minden kérdésre. A minősített többség két kritériuma az, hogy az illető javaslatot

  1. az EU tagállamainak 55 százalékának (27 tagállam esetén tehát 15) kell támogatnia, úgy
  2. hogy e tagállamok képviseljék az EU lakosságának legalább 65 százalékát.

 

A folyamatnak van egy biztonsági ellensúlya, a blokkoló kisebbség, ahol a javaslatot blokkolhatja  az EU népességének legalább 35 százalékát kitevő országok nemleges szavazása.

 

Nem csak az új tagállamok alkalmazzák a vétójogot

 

Azt viszont érdemes kiemelni, hogy vétójog nélkül az elmúlt időszakban megvalósulhatott volna a migránsok elosztását szolgáló kvótarendszer, vagy az olajembargó eredeti, még a mostaninál is több kárt okozó javaslata. A vétójog eltörlése alapvetően megkövetelné, hogy Brüsszel több szakmaiságot és kevesebb ideológiát gyakoroljon – ez viszont irreális elvárás a jelenlegi helyzetben.

 

Az sem mellékes, hogy azért a mainstream által szentként tisztelt régi tagállamok is előszeretettel élnek a vétójoggal. Emlékezzünk vissza, hogy a Fukar Négyek (Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország) hogyan vétózta meg a koronavírus gazdasági hatásai ellensúlyozására létrehozott Új generáció Újjáépítési Alapot, vagy hogyan kaszálták el a németek és franciák (no, meg az olaszok is) a bankunió ötletét

 

Mivel az alapszerződések megnyitásához, de az azt követő megváltoztatásukhoz is konszenzusos döntés kell (tehát a változtatás folyamatában végig érvényesül a vétójog), kicsi az esély rá, hogy a tagállamok hajlandóak lennének kiadni a kezükből a gyeplőt – főleg azok után, hogy Brüsszel enyhén szólva is hajlamos az ideológiai túlkapásokra (legyen szó a klímapolitikáról, a háborúról vagy genderideológiáról).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!