Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A parlament ma szűk többséggel, de megtörte Zuzana Čaputová államfő vétóját az OĽANO családtámogatási csomagja kapcsán, így az eredeti változatában válik hatályossá. Richard Sulíkék és az ellenzék kudarca azonban éles nyilatkozatháború indított el, és jelenleg azon megy a vita, hogy ki is paktált le a „fasisztákkal” – mivelhogy az elnöki vétót a Republika „fasisztái” és az SaS is támogatta, míg a családtámogatási csomagra az ĽSNS képviselő is feltették a kezüket. Röviddel a szavazás után Richard Sulík a tőle megszokott módon Facebook-bejegyzéssel rontott neki az OĽANO-nak, a mainstream sajtó ĽSNS-es koalíciót emlegetve próbálja feltornázni az indulatokat, Matovič pedig arról beszélt, hogy a szavazás előtt az SaS lepaktált a maffiával (Hlas-Smer) és a fasisztákkal (Republika) a családtámogatás megbuktatása érdekében.

 

Richard Sulík azt írta ki a Facebookra pár perccel az elnöki vétó megtörése után:

 

„Az elnöki vétó megtörésével a közpénzek lettek az OĽANO és a fasiszták gusztustalan szövetségének  áldozatai”

 

Ezek után nehéz azt beállítani, hogy az újabb szópárbaj Matovič kezdte. Az SaS klubja hasonló szellemben nyilatkozott, bár maga Sulík nem állt a sajtó elé.

 hirdetes_810x300  

 

Nem sokkal később az OĽANO frakciója tartott sajtótájékoztatót Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pártelnök/pénzügyminiszter részvételével. A sajtótájékoztató legfontosabb kijelentése az a vád volt, amit Matovič fogalmazott meg, és ami szerint az SaS a Smerrel, a Hlassal és a Republikával egyeztethetett Zuzana Čaputová módosító javaslatait illetően. Az OĽANO szerint két párt képviselője személyesen egyeztetett a képviselői társalgóban.

 

„Nagyon sajnálom, hogy az SaS ilyen hozzáállást tanúsított, már hosszú ideje úgy tűnik, hogy csak az ürügyet keresik az előrehozott választásokra, hogy lepacsizzanak Pellegrinivel a következő kormány érdekében”

 

mondta Matovič. Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy az SaS esetleges távozásával hogyan akarná folytatni a kormányzást.

 

Michal Šipoš az OĽANO frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a szavazás kapcsán érdemes lennek némi objektivitást betartania a sajtónak. Ha egyik oldalon azt állítja valaki, hogy az OĽANO együtt szavazott az ĽSNS-szel, vagyis a fasisztákkal (holott Šipoš állítása szerint nem egyeztettek, sőt, a képviselők is szabad kezet kaptak a szavazásnál), akkor arról is írjanak, hogy az SaS is együtt szavazott a Smerrel, a Hlassal és a Republika fasisztáival.

 

Az SaS megint nem hajlandó dolgozni a Koalíciós Tanácson

 

Az OĽANO sajtója még véget sem ért, mikor az SaS ismét bejelentette, hogy Matovič támadásai miatt megint felfüggeszti a Koalíciós Tanács üléseinek látogatását.

 

„Igor Matovič csak hazudik, épp azután, hogy képviselői megtörtént az elnöki vétót a fasisztákkal”

 

fogalmazott az SaS. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Matovič elmondta, hogy Heger és Sulík között nem úgy szólt az a keddi alku, miszerint megszűnnek „Matovič szóbeli támadásai”, és így az SaS hajlandó visszatérni a koalíciós tanács asztalához. A pénzügyminiszter szerint az alku arról szólt, hogy Sulík nem fogja őt provokálni, és ebben az esetben Matovič nem fog rá reagálni.

 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nehéz olyan partnerrel együttműködni, aki mindent vétóz, aki szerint a „családtámogatásra nincs szükség”. Matovič egyébként harmadszor is javaslatot terjesztett be a kormány elé a pedagógusi bérek rendkívüli emeléséről, az SaS és Branislav Grühling oktatási miniszter ismételten vétózott. Nem mellesleg Gröhling korábban megtiltotta az általa vezetett minisztérium alkalmazottainak, hogy együttműködjenek a pénzügyminisztériummal bármilyen törvényjavaslat kidolgozása kapcsán.

 

Közben volt egy elég ellentmondásos nyilatkozata Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselőnek is, aki egyszerre nehezményezte, hogy az OĽANO „együtt szavazott a fasisztákkal”, és hogy Sulík és Matovič politikai csatározásra használta az inflációs csomag vitáját és az elnöki vétót. Azt is mondta, hogy meg fogja gondolni, van-e értelme tovább dolgoznia kormánykoalíción belül. Megjegyezzük, Šeliga első és második olvasatban is támogatta a családtámogatási csomagot, csak az elnöki vétó és az SaS mediális nyomása után fordított egyet a köpönyegen.

 

Kollár nem ért egyet a fasisztázással

 

A helyzet nem egyszerű a koalícióban, ezt elismert Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is, aki pártja nevében nem sokkal az OĽANO sajtótájékoztatója után arról beszélt, hogy azt reméli, az indulatok elmúlnak, a koalíciós partnerek pedig visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.

 

„Nincs választásunk. Ez azt jelenti, hogy ebben a tevékeny cirkuszban töltjük ki a kormányzati ciklust”

 

mondta. Azt is elmondta, hogy nem ért egyet a „fasiszta” jelzővel és azzal, ahogy most politikai célokra használják a szavazás kapcsán. Szerint a Republika és az ĽSNS képviselői is gyakran szavaztak kormányjavaslatokra.

 

Ahogy a koalíció túlélése, úgy a családtámogatási csomag sorsa sincs még kőbe vésve. Szinte azonnal a szavazás után Zuzana Čaputová államfő jelezte, hogy tiszteletben tartja az elnöki vétó megtörését, de a javaslatot megtámadja az Alkotmánybíróságon. Ez a gyakorlatban akár azt is jelentheti, hogy ha az Alkotmánybíróság a jövő év elejéig nem hozna döntést, akkor elhalasztaná az érvényességét a testülettel – a csomag legnagyobb része január 1-jétől lenne hatályos.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!