Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Július 10-re kellő mennyiségű földgáz lesz a szlovákiai gáztárolókban ahhoz, hogy átvészeljük a következő fűtési szezont, állítja Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter. Azt is felvázolta, hogy milyen drágulásra számíthatnak a háztartások.

 

Sulík elmondása szerint a Szlovák Gázművek (SPP) lakossági ügyfelei számára a földgáz ára a következő négy évben fokozatosan fog emelkedni, összesen 76 százalékkal, a legnagyobb mértékben a jövő évben – 34 százalékkal.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi 43 euró/megawattóra helyett 2026-ra 76 eurót kell majd fizetni az SPP lakossági ügyfeleinek megawattóránként. A jövő évben az egységár 57 euróra ugrik, 2024-re 65 euróra, egy évvel később 72 euróra, majd 2026-ban 76 euróra – legalábbis Sulík elmondása szerint.

 

 hirdetes_810x300  

Azt is elmondta, hogy az Árszabályozási hivatal várhatóan a piaci árakhoz közelebb álló új árakat szab majd meg, vagyis jelentős drágulásra lehet majd számítani, ami viszont „az SPP ügyfeleit nem érinti majd” (annyira).

 

Sulík szerint az ország SPP utáni második legnagyobb gázszolgáltatója, a ZSE, VSE és Innogy hármas csoport hasonló árakat szab majd ügyfeleinek, mint az SPP.

 

Jelenleg a földgáz 2026-ra szóló határidő jegyzései 35 euróról szólnak, ami persze menet közben változhat. Sulík számítása szerint az SPP az első két évben ráfizet a lakossági gázár alacsonyan tartására, a harmadik évben viszont már nyereséget fog termelni, a negyedik évben pedig ledolgozza az első két év veszteségét.

 

Hogy a lakossági árak tarthatók legyenek, Sulíkék a csehországi, Dolná Bojanovice-i gáztároló készleteit is bevonják, ez eredetileg vésztartalékként szolgál.

 

Sulík ötlete kétélű fegyver lehet az infláció ellen. Jelenleg ugyanis van lehetőség a gázszolgáltatókkal kötött szerződés felbontására, ezt a lehetőséget azonban Sulík eltörölné, vagyis a lakosságot kötelezné, hogy a szerződésbe foglalt árat fizesse ki akkor is, ha két év után a földgáz ára esetleg csökkenni kezd.

 

Azok, akik négy évre nem akarják megkötni a kezüket, lehetőséget kapnak egyéves szerződést kötni, számukra azonban a drágulás így 42 százalékos lenne, plusz az infláció.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!