Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

A Visegrádi Négyek soros elnökségét Magyarországtól pénteken átvevő Szlovákia védelmi minisztériuma közzétette az elnökség féléves időtartamára meghatározott prioritásait. Ezek között szerepel elsősorban Ukrajna támogatása, a V4-ek védelmi együttműködésében megvalósuló vezető projektek előkészítése. A prioritások között szerepel a közös logisztikai támogató egység parancsnoksága és a katonai mobilitást segítő infrastrukturális fejlesztése is.

 

Az SK PRES V4 további prioritásai között szerepel még a képességek fejlesztése és konstruktív megoldások kidolgozása a közös kutatás-fejlesztési és haditechnikai beszerzések területén, a V4-es országok hadiipari szereplői ténykedésének összehangolása.

 

A szlovák elnökség foglalkozni fog a V4-es országok „EU és NATO aktuális tevékenységével kapcsolatos álláspontjainak” koordinációjával.

 

 hirdetes_810x300  

A soros elnökséget Szlovákia pénteken vette át Magyarországtól. A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy ez egy olyan időszakban történik, amikor Európa számos kihívással szembesül biztonság és egység terén, „miközben a regionális együttműködés szomszédainkkal és partnereinkkel fontos pillérei a biztonságpolitikai szerkezetnek”.

 

„A soros elnökség ideje alatt a V4-beli hagyományos partnereinkkel történő védelmi együttműködés elmélyítésére fogunk összpontosítani. (…) A fő prioritások a védelem területén ugyanakkor az Ukrajna elleni nem kiprovokált és megbocsáthatatlan orosz invázió körülményeiből fog kiindulni”

 

szögezte le Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.