Nyitókép forrása: SITA/Martin Medòanský

 

Richard Sulík szerint a gáztárolókban az éves fogyasztásunk 49 százalékát tároltuk be, ami az egész következő fűtési szezonra, tehát március 31-ig elég lesz. Ez nem igaz. Ragaszkodjunk a tényekhez – mondta Peter Kremský (OĽANO) a parlament gazdasági bizottságának az elnöke.

 

Figyelmeztetett, hogy az AGSI portál adatai szerint Szlovákia éves fogyasztása 57 terawattórányi földgáz, miközben a szlovákiai tárolókban 23 TWh található (erre az ellentmondásra egyébként elemzőcikkünkben mi is rámutattunk).

 

„Szlovákiának 2023 márciusáig legalább 35 TWh-nyi földgázra lenne még szüksége, hogy ellássa a háztartásokat, erőműveket, intézményeket, amelyek fűtenek vele, illetve az ipart, amely nyersanyagként használja fel”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A képviselő szerint ahhoz, hogy Szlovákia az egész téli szezonra biztosítva legyen, az éves fogyasztás 60 százalékára kell feltölteni a tárolókat, ami közel száz százalékos töltöttségi szintet jelent (jelenleg 64 százalékon állunk).

 

„Nem tudom, Richard Sulík milyen adatokból indult ki, mikor azt állította, hogy az éves gázfogyasztásunk 49 százaléka van a tárolókban, mikor az elismert nemzetközi adatközlők mást mutatnak. Lehet, hogy a mai sajtótájékoztató célja az emberek meggyőzése volt arról, hogy Sulík teljesítette a ígéretét, hogy július 10-ig feltölti a tárolókat egész télre elegendő energiahordozóval, de ezt nem lehet a tények elferdítésével elérni. Ilyen mennyiséget ennyi idő alatt fizikailag nem lehet benyomni a tárolókba, sem Szlovákia területére szállítani”

 

fejtette ki Kremský.

 

Sulík szerint hátradőlhetünk, erre a télre elég gázt tároltunk be. Ha minden jól megy, ha nem nő a fogyasztás, ha nem lesz durva tél

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.