Nyitókép forrása: facebook.com/Ivan Korčok

 

Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter Budapesten találkozott a C5-ös országok külügyminisztereivel. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón a nyugat-balkáni uniós bővítés fontosságáról beszélt, illetve arról, hogy Oroszország nem adta jelét, hogy „csökkentené agressziója mértékét”.

 

A Center 5, vagy Közép-európai Ötök országcsoportba Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Csehország és Szlovénia tartozik.

 

Nyomatékosította, hogy Szlovákia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát önvédelme és megmaradása érdekében.

 

  hirdetes_300x300   

Kiemelte, hogy Ukrajna és Grúzia tagjelölti státuszának soron kívüli megítélése nem jelenti azt, hogy a Nyugat-Balkán „mellékvágányra kerül”. Elmondta a C5-ök külügyminiszterei aláírták a levelet, amely sürgeti az uniós tagjelölti státusz megadását Bosznia-Hercegovina esetében is.

 

A budapesti találkozón szó volt az energiaválságról és a gáztárolók töltöttségi szintjéről is – ezzel kapcsolatban a szlovák külügyminiszter Richard Sulík gazdasági miniszter álláspontját mondta vissza:

 

„Szlovákiában a gáztározók töltöttségi szintje elegendő ahhoz, hogy tavaszig tudjunk működni”

 

jelentette ki. Az elmúlt 24 órában számos szakértő és politikus vonta kétségbe Sulík keddi kijelentéseit, miszerint elegendő földgáz van a szlovákiai tárolókban, olyannyira, hogy különösebb felöltésre már nincs is szükség. (Nem stimmelt Sulík azon állítása sem , hogy a betárolt 23 kilowattóra az éves fogyasztás 49 százalékát teszi-e ki).

 

Korčok hangsúlyozta, hogy az összes uniós tagállam esetében is szükséges volna a megfelelő töltöttségi szint elérése, különösen Németországban, ahol a gazdaság súlyos problémák elé néz.

 

A liberális szlovák külügyminiszter meglepő módon majdnem egyértelmű nemleges választ adott arra a kérdésre, hogy tartalmazza-e a hetedik szankciós csomag a gázembargót. Korčok ezzel kapcsolatban azt fejtegette, hogy a kulcskérdés az idő.

 

„Az, hogy most nem tesszük meg [a gázembargó bevezetését] nem jelenti azt, hogy nem a jövőben nem tehetjük meg, miután felkészültünk egy ennyire súlyos lépésre, mint a gázszállítás szankcióra. De egyelőre még nem jött el az az idő, mégpedig azért, mert ennyire elvi intézkedést párhéten belül lehetetlen bevezetni, ha az energiafüggőségünk csökkentésére évekig, évtizedekig nem tettük meg a szükséges lépéseket. „

 

mondta. Beszúrt némi (liberális körökben kötelező) kritikát is Magyarország felé. Elismerte, hogy „hatalmas problémát jelent Szlovákiának az üzemanyagár emelkedése”, de szerinte nem fenntartható ársapkát bevezetni az üzemanyagra, illetve nem szerencsés különbséget tenni a tankolók között aszerint, hogy melyik országból érkeznek. (A szlovák külügynek vélhetően ugyanaz a problémája ebben az esetben, mint Brüsszelnek és a nyugatiaknak általában: Magyarország pozitív példával jár elöl, és mivel ők nem hajlandók az emberek terheinek csökkentésére, kényelmetlen számukra, hogy a saját választóiktól azt hallják vissza, bezzeg Magyarországon… – a szerk.)

 

Korčok szerint nem a fegyverszállítmányok és a humanitárius segítség hosszabbítják meg a háborút, hanem Ukrajna puszta léte, viszont Szlovákiának „elemi érdeke”, hogy Ukrajna fennmaradjon, fejlődjön és prosperáljon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!