Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön Alkotmánybíróságra adta az úgynevezett infláció-ellenes csomagot (családtámogatási csomag), amely a pénzügyminisztérium műhelyéből került ki, amely 1,2 milliárd eurós kerettel hivatott enyhíteni a gyermekes családokra nehezedő inflációs nyomást, és amelynek elfogadása miatt kirobban az éppen aktuális kormányválság.

 

„Ma indítvánnyal fordultam az Alkotmánybírósághoz a jogszabály felülvizsgálata és hatály alóli felfüggesztése céljából”

 

közölte az államfő. Azt állítja, nem azért döntött így, mert a családokra vonatkozó intézkedésről van szó, hanem hogy a családok „célzott, időben érkező és kellően hatékony” támogatást kapjanak. (Felmerül a kérdés, hogy a jogszabály hatályon kívül helyezésével együtt bekövetkező késés hogyan szolgálja Čaputová időbeni céljait. Ami pedig a „célzott intézkedés” mögöttes tartalmát illeti, a liberálisok erre hivatkozva nyújtottak be anno saját intézkedési koncepciót, negyedére csökkentve a keretösszeget, jelentősen szűkítve a kedvezményezettek körét… – a szerk.).

 

Az államfő szerint olyan intézkedésre van szükség, „amit meg tudunk engedni magunknak„, és amelyről legitim módon döntünk (itt a gyorsított eljárásra utal), mindenkit bevonva, akiket a csomag költségei érintenek.

 hirdetes_300x300  

 

A hatályon kívül helyezés javaslata arra az esetre vonatkozna, ha az Alkotmánybíróság nem tudna határozatot hozni jövő január 1-jéig.

 

A családtámogatási csomagot átverekedő OĽANO és annak elnöke, Igor Matovič pénzügyminiszter korábban leszögezte, hogy nem tart az AB vizsgálódásáról, a legutóbbi csomagról szóló szavazás előtt arról nyilatkozott, hogy a legjobb lenne megtörni Čaputová vétóját és utána kivárni az AB döntését.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!