Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ben Wallace brit védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter Pozsonyban. A kérdéseknél azonban az egyik újságíró belpolitikai témával hozakodott elő, ráadásul Peter Pellegrini (Hlas) vádaskodásait idézte, ami alaposan kiverte Naďnál a biztosítékot. Visszakézből nemcsak emlékeztette Pellegrinit a vele kapcsolatos korrupciós ügyek részleteire, de biztatta, hogy „inkább maradjon csendben és járjon szivárványos felvonulásokra”, mert „ott lenne a helye”.

 

Az újságírói kérdés a hadsereg 1,6 milliárdos harckocsi-beszerzési ügyletére vonatkozott. Pellegrini, aki egykor a Smer második embereként és miniszterelnökeként közvetlenül köthető a Smer viselt dolgaihoz, azzal vádolta meg Naďot, hogy a tender túlárazott.

 

Megjegyezzük, a smeres kormányok bővelkedtek túlárazott tenderektől. Naďot azonban nem maga a kérdés zavarta, sokkal inkább az, hogy belpolitikai harcok témáit nem nagyon illene felhozni nemzetközi sajtótájékoztatókon. (Megjegyezzük, ezt a szabályt a liberális újságírók sem mindig tartják be, ha konzervatív politikusokról van szó…)

 

 hirdetes_810x300  

A kérdésre reagálva Naď kijelentette, hogy a smeres kormányok idején „olyan rablások folytak” a hadsereg közbeszerzéseinél, hogy „ha végül elérkezik az igazság pillanata, az olyan emberek, mint Peter Pellegrini már nem a több százezer eurót tartalmazó dobozaikat fogják nézegetni, hanem a börtön rácsait”. Naď ezzel arra utalt, hogy a korábbi kormányok ellen valló bűnbánó tanúk vallomása szerint Pellegrini egy pezsgős kartondobozban kapott az egyik oligarchától több százezer eurót. Állítólag azért cserébe, hogy elintézett egy törvénymódosítást a parlamentben, amivel megnyílt az út egy kétes közbeszerzés előtt a Pénzügyi Főigazgatóságnál.

 

„Az, hogy épp Peter Pellegrini vádol engem korrupciós ügyletekkel, abszurd. Ha valaki itt évekig korrupciós ügyletekben vett részt, az Smer kormánya volt. (…)

 

Peter Pellegrini inkább maradjon csendben, járjon a szivárványos felvonulásokra. Nem tudom, hogy ott volt-e, de ott lenne a helye. És inkább összpontosítson azokra a dolgokra, ami hozzá közel áll – a honvédelem biztosan nem ilyen.”

 

mondta Naď.

 

Naď megjegyzését aligha lehet félreérteni, szavai mintha a Hlas elnökének nemi irányultságára utalnának. Pellegrinit egyébként ezen a téren nem először hozták hírbe. 2020-ban, néhány héttel a választások előtt a Plus 7 dní hetilapnak adott egyik interjúját fújta le a kiadó, mert abban az újságíró Pellegrini nemi irányultságát firtatta. A lap kiadója a Penta tulajdonában állt, így politikai nyomást lehetett sejteni a háttérben.

 

Pellegrini nemi irányultságáról kérdeztek, a PENTA cenzúráztatta az interjút

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.