Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Továbbra is tart a kormányválság, ám a patthelyzet miatt lényegében zéró elmozdulás érzékelhető a szemben álló felek részéről. Az SaS ragaszkodik ahhoz az ultimátumhoz, hogy Igor Matovič, OĽANO-s pártelnöknek távoznia kell a kormányból, ellenkező esetben az SaS borítja a koalíciót. Az OĽANO ellenben egyelőre kiáll pártelnöke mellett, és a tavaly márciusi események tükrében nem is nagyon engedheti meg magának, hogy újabb politikai harakirt kövessen el. Ezzel kapcsolatban Gyimesi György, az OĽANO parlamenti képviselője tett ki a Facebookra egy érdekes okfejtést, ami rámutat az SaS ultimátumának következetlenségeire.

 

Azt csak épp megemlíti, hogy az SaS egyébként annak ellenére kormányban tartja minisztereit (és így gyakorolhatja a hatalmat), hogy felmondta a koalíciós szerződést (vagyis nem kötik a politikai megállapodások).

 

Ugyanakkor Gyimesi felhívta a figyelmet arra is, hogy az SaS nemcsak Matovič fejét követeli, hanem új koalíciós szerződést is.

 

 hirdetes_300x300  

„Megemlíteném az SaS koalíciós szerződés megváltoztatására irányuló kérelmét, amely abból áll, hogy Igor Matovič ne legyen pénzügyminiszter, és ne legyen más kormánytag sem. Kíváncsi vagyok, hogyan akarják megváltoztatni a koalíciós szerződést, ha a koalíciós szerződést a pártok elnökei írják alá, akkor ki írná alá az OĽaNO részéről?”

 

írta.

 

Hozzátette, hogy egyelőre az OĽANO nem kapott és nem érzékelt arra irányuló követelést az SaS részéről, hogy váltsák le az OĽANO elnökét. Ennek az ellentmondásnak viszont egyértelmű következményei vannak:

 

„Teljesen felesleges minden Heger miniszterelnök ellen irányuló nyomás, mert nem ő a mozgalom elnöke, nem tudja aláírni a koalíciós szerződést. Az SaS követelménye abszolút végrehajthatatlan és elérhetetlen.”

 

hangsúlyozta, majd hozzátette:

 

„Mondják meg, melyik pártelnök, jelen esetben a legerősebb kormánypárt elnöke végezné ki magát önkéntesen kétszer is? És miért? Csak mert a koalíciós partner és a liberális média ezt szeretné? Ez a történet kicsit sántít…”

 

fogalmazott.

 

Az SaS ultimátumának határideje augusztus végén lejár. Jelenleg a kisebbségi kormányzástól az előrehozott választásokig bármi megtörténhet. Az SaS a képviselők számát tekintve jelenleg a második legerősebb koalíciós párt lenne, négy minisztere van, övé a gazdasági- és a külügyminisztérium is.

 

 

Heger: Az SaS ma bizonyította, hogy kész megbuktatni ezt a kormányt is

 

Az OĽANO-ból kilépő Krúpa már be is lépett az SaS frakciójába

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.