Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Veronika Remišová, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí elnöke szerint a kormányválság egyetlen Szlovákia számára is jó megoldása a négyes koalíció fenntartása. Úg véli, hogy az SaS távozása a kormányból felelőtlen lépés lenne, hiszen Szlovákiában is tombol a globális infláció és az európai energiaválság.

 

Szerdai sajtótájékoztatóján az informatizációért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta:

 

„Szlovákia az elmúlt 50 év legnehezebb időszakát éli, a kormányból való kilépést ostobaságnak tartom. Nagyon remélem, hogy az SaS elnöke, Richard Sulík és az OĽANO elnöke, Igor Matovič rendezik ezt a vitát, mert ez egy személyes konfliktus”

 

fogalmazott. Hozzátette:

 hirdetes_300x300  

 

„Az emberek felel ma már nem emlékszik rá, az SaS miért buktatta meg Iveta Radičová kormányát, de mindannyian emlékszünk, hogy milyen következményei voltak az azt követő nyolc évben, amikor a maffia elemei közvetlenül az államapparátusba szivárogtak be”

 

mondta.

 

Šeliga, mint igazságügyi miniszter

 

Kijelentette azt is, hogy (egyelőre) nem tárgyal arról az eshetőségről, hogy pártja második elnöke, Juraj Šeliga venné át az igazságügyi miniszteri posztot, amennyiben szeptember elején, az SaS ultimátuma után a liberális miniszterek benyújtják lemondásukat.

 

„Ezt a tárgyalást jelenleg elutasítjuk, nem foglalkozunk vele. A cél a négyes koalíció fenntartása. Ha Richard Sulík el akar menni a kormányból, menjen, de csak a tél után, mert nagy az esélye, hogy az oroszok elzárják az Európába menő gázcsapokat”

 

emelte ki.

 

Remišová reagált arra a liberális sajtóban megjelent információra is, hogy a Za ľudí – amelyet nem sokkal a 2020-as választások utáni időszaktól fogva a parlamenti küszöb alá mérnek a felmérések – anyagi problémákkal küzd.

 

Az Aktuality.sk balliberális hírportál közlése szerint a párt a választások előtt 3 millió eurós kölcsönt vett fel, és ebből még mindig 930 ezer eurós tartozás van a párt nyakán, miközben vagyona kevesebb mint 300 ezer eurót ér. Megjegyezzük, az egész cikk alig leplezett nyomásgyakorlás, amelyben felhívják Remišová figyelmét, hogy ha előrehozott választás lesz (márpedig a liberálisok meg vannak róla győződve, hogy nélkülük az lesz), akkor a Za ľudí rajtaveszt – anyagiakban is, hiszen a választási eredmény után járó állami támogatás fennmaradó részét már nem kapná meg.

 

Remišová a cikkre reagálva kijelentette, hogy „semmilyen anyagi nehézségeik nincsenek”, és minden anyagi kötelezettségüket rendben teljesítik.

 

Körkép.sk, dennikstandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.