Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter fontolgatja, hogy teljesen hátat fordít a politikának. Saját bevallása szerint ezt jelezte már Eduard Heger kormányfőnek és Igor Matovičnak, az OĽANO pártelnökének is. Naď erről az Atmosféra fesztivál egyik fórumán beszélt. Ezen a beszélgetésen azonban ennél sokkal több is elhangzott, többek között az SaS és Richard Sulík intrikáiról – amelyek érdekes módon kevésbé kifejtve jelentek meg a szlovák mainstream sajtóban.

 

A beszélgetés elején a belpolitikai kérdésekre reagálva felhívta a figyelmet, hogy annak ellenére van kormányválság, hogy az ország külpolitikai és védelmi irányultsága egyazon pályán mozog:

 

„Nagyon kivételes helyzet áll fenn Szlovákiában, mikor itt van Čaputová államfő, Edo Heger, Ivan Korčok és én, akik egy vonalat képviselünk a kül- és biztonságpolitikában. Ezt felrúgni szerintem teljesen felfoghatatlan és teljesen felesleges, ráadásul nagymértékben veszélyes az országra nézve”

 

fogalmazott.

 hirdetes_810x300  

 

Az Igor Matovič távozására vonatkozó SaS-es ultimátum kapcsán arról is beszélt, hogy egy alkalommal az AKO közvélemény-kutató ügynökség vezetőjével karöltve az egyik koalíciós párt politikusai találkozóra hívták az OĽANO képviselőit, és elkezdték őket győzködni arról, hogy „milyen nagyon jó lenne most előrehozott választásokat tartani, ideális esetben decemberben, mert jól jönne ki”. Végül nevesítette a szereplőket:

 

„Egyszerűen Richard Sulík jött az AKO igazgatójával, és azt mondta, hogy nekik úgy jön ki, hogy Igor Matovič népszerűtlen, az SaS emelkedőben van, drágulás lesz januárban, csináljunk előrehozott választásokat, és mindenki szavazza ezt meg [a kormányban], nehogy az SaS legyen az, aki megint megbuktatja a kormányt”

 

magyarázta, hozzátéve, hogy az OĽANO ezt elutasította. Kifejtette, hogy ő nem támogatja az előrehozott választásokat, olyannyira, hogy ha az OĽANO-ban felmerülne egy ilyen javaslat támogatása, akkor azonnal lemond, a parlamentbe visszatérve pedig az előrehozott választások ellen szavaz majd.

 

Elmondta azt is, hogy a sajtóban megjelenő érvek Igor Matovič leváltása mellett csak féligazságok, vagy nagy részük elhallgat fontos részleteket, például azt, hogy Richard Sulík a koalíció létrejöttének kezdetétől támadta saját kormányát, a párton belül árnyékminisztereket nevezett ki, akiknek az volt a feladata, hogy hibát keressenek a többi párt minisztereinek munkájában.

 

Naď szerint a jelenlegi helyzetben kisebbségi kormányt bevállalni felelőtlenség lenne, ugyanúgy, ahogy az előrehozott választásokat is.

 

Betelt a pohár

 

Végül azt is elmondta, fontolgatja, hogy kilép a nagypolitikából. „Legnagyobb emberi csalódásaként” jellemezte azt, hogy Juraj Krúpa az OĽANO-ból az SaS-hez igazolt. Nehezményezte, hogy bár barátok, Krúpa még csak fel sem hívta, hogy elmondja a döntését. (Naď szerint a Denník N-nek adott interjújában „elég intenzíven hazudott”, többek között erről is).

 

Kifejtette, hogy a politika már olyan szinten tette kiábrándulttá, hogy fontolgatja a lemondását.

 

„Sosem lennék illojális, de ha egyszer úgy döntenék, hogy távozom a politikából, akkor teljesen [visszavonulok]. Nem úgy, hogy értékrendbeli problémáim vannak, és ezért átmegyek egy másik pártba, hogy megtarthassak valamilyen pozíciót. Ha úgy döntök, hogy távozom, akkor lemondok és egyúttal a parlamentből is távozom (…)”

 

mondta Naď.

 

A miniszter többek között azt nehezményezi, hogy egyes pártelnökök az ország érdekei elé helyezik személyes és pártpolitikai ambícióikat (Naď korábbi kijelentései és posztjai alapján itt Richard Sulíkra céloz).

 

Kritizálta ugyanakkor Gyimesi György szivárványos zászlók betiltásáról szóló javaslatát is.

 

A Facebookon közzétett szombati posztjának kommentszekciójában azt írta:

 

„Igaz, hogy már elegem van. Szeretnék lényeges dolgokra fókuszálni, segíteni az embereknek, az országunknak. Nem akarok végtelen viták tanúja lenni, olyan vitáké, amelyek csak elfednek minden jót, amit sikerült elérnünk. Kiábrándultam attól, hogy egyes képviselők azt sem tudják, hogyan váltak azzá, azt hiszik, hogy hirtelen világbajnokok, és saját zsebük megtömésével az ország jövőjét kockáztatják. Komolyan gondolkodom, hogyan tovább…”

 

 

írta.

 

 

 

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.