Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

A nyugdíjakról szóló alkotmánytörvény-javaslat nem más, mint „kísérlet arra, hogy a Sme rodinát is belerángassák az SaS és az OĽANO közti vitába” – jelentette ki hétfőn Milan Krajnaiak (Sme rodina) munkaügyi miniszter az SaS azt megelőző sajtótájékoztatójára reagálva.

 

Krajnaiak felhívta a figyelmet, hogy miközben az SaS is nehezményezte, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter beleavatkozott az SaS vezette oktatási tárca hatáskörében (a pedagógusi bérek kapcsán), most az SaS ugyanezt teszi a Sme rodinával.

 

„Az SaS mai sajtótájékoztatóját nem tudjuk másképp értelmezni, mint kísérletként arra, hogy bevonjanak minket valamilyen koalíciós intrikákba”

 

mondta.

 hirdetes_300x300  

 

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy nincs törvény a nyugdíjakról, már évek óta ott hever a javaslat a Kormányhivatal asztalán. Arról, hogy mikor kerül a kormány elé, Eduard Heger miniszterelnök dönt.

 

„Azt teljes mértékben megértem, hogy mindaddig nem akarja a kormány elé terjeszteni, míg nincs mögötte koalíciós megállapodás”

 

mondta Krajnaiak. Hozzátette, hogy az első és második pillér helyzetéről a munkaügyi minisztérium már két éve tárgyal a szakértőkkel, hogy megállapodásra jussanak, és az egyeztetéseken részt vesz az SaS is.

 

Alkotmánytörvény: Az SaS már a Sme rodinát is támadja és a parlamenti matematikával provokál

 

Krajnaiak szerint, ha nem csak az lenne a célja az SaS javaslatának, hogy kiterjesszék a koalíciós vitát, jobban előkészítették volna. Az SaS javaslatában ugyanis van egy ellentmondás: kötelezővé tennék a második pillérbe való belépést, ami viszont 2030-ig 0,9-1,45 milliárd eurós plusz kiadással járna. Márpedig (az SaS által is sokat hangoztatott) alapszabály, hogy aki új kiadásokat vet fel, annak azt is biztosítania kell, hogy honnan legyen fedezve.

 

Az ellenzéki HLAS és Peter Pellegrini nem mondott kapásból nemet a javaslatra, viszont „valódi segítséget” sürget a nyugdíjasok számára. Sulíkot viszont nem bírálta, helyette Eduard Heger kormányfőt és Igor Matovič pénzügyminisztert ostorozta az „életszínvonal zuhanása” miatt.

 

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egy alkotmánytörvény ma csak akkor menne át a parlamenten, ha azt a kormánypártok közül legalább a Sme rodina (aminek hatáskörébe most az SaS durván beavatkozott) is támogatná A másik lehetőség az OĽANO, ami még kevésbé valószínű eshetőség.

 

Pellegrini szerint csak az előrehozott választások jelentenek megoldást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!