Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán megjelent, a Welt.de híroldalán közzétett írásában imperialista magatartással vádolta meg az Európai Uniót, különösen annak két legnagyobb hatalmát, Németországot és Franciaországot.

 

„A politikai gyakorlat azt mutatja, hogy Németország és Franciaország álláspontja többet nyom a latban, mint az összes többi tagállamé együttvéve”

 

fogalmazott. Írása ezen része Brüsszel azon tervével áll összefüggésben, hogy eltörölje a vétójogot.

 

A vétójog volt eddig az egyik olyan biztosíték a kis tagállamok, és/vagy posztszovjet uniós tagállamok számára, ami szavatolta, hogy a régi vagy nagy tagállamok nem fogják őket leszavazni, vagy nem fognak rájuk erőltetni olyan döntést, amit nem akarnak. A 2015-ös migránsválságtól kezdődően azonban egyre hangsúlyosabb lett a vétójog eltörlésének szorgalmazása Brüsszel részéről. Nemrég például maga Olaf Scholz német kancellár foglalt állást a vétójog eltörlése mellett – természetesen csak kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, ott, ahol a németeknek nagyobb érdekeltségei vannak, például közös pénzügyek területén, természetesen megtartaná a vétójogot – a szerk. megj.

 hirdetes_400x285  

 

Morawiecki szerint

 

„tehát csak formális demokráciával, de de facto oligarchiával van dolgunk, amelyen a legerősebb birtokolják a hatalmat”

 

írta, kiemelve, hogy az „uniós imperializmus ellen ugyanúgy küzdeni kell, mint az orosz imperializmus ellen”. 

 

Az euró is felelős a szabadságdeficitért

 

Az írásban az is kifejtette, hogy „az egyenlőség hiánya és a szabadságdeficit az Eurozónában is érzékelhető”.

 

„A közös valuta bevezetése önmagában még nem garantálja a fenntartható és harmonikus fejlődést. Épp ellenkezőleg, az euró magában hordozza a kölcsönös konkurenciaharc mechanizmusait, amelyek például egyes tagállamok túlzott exporttöbbletében nyilvánulnak meg, amelyek akadályozzák a közös valuta átértékelését, amivel bebetonozzák más országok gazdasági stagnálását. Egy ilyen rendszerben csak papíron azonosak a lehetőségek

 

írta, egyértelműen Németországra és a déli tagállamok közti feszültségre utalva.

 

Morawiecki szerint Európa akkor lesz erős és propseráló, ha a tagállamok döntenek a kontinens sorsáról, nem az EU intézményei. Hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények vannak a tagállamokért és nem fordítva, és az együttműködés alapja a konszenzus kell hogy legyen, nem a legerősebbek dominanciája.

 

Megjegyezzük, Brüsszel részéről egyre nő nyomás Varsóra, hogy vezesse be az eurót. Hasonló igyekezet van Magyarországgal szemben is. Mindkét ország épp Szlovákia negatív tapasztalatai miatt ódzkodik bevezetni a közös valutát.

 

EU és a többség diktatúrája

 

Morawiecki a Welt hasábjain is leírta azt, amit korábban az Euractiv is közölt. Eszerint az oroszok Ukrajna elleni inváziója reflektorfénybe helyezte az EU hiányosságait.

 

Emiatt olyan mélyreható reformra van szükség, amely a közjót és az egyenlőséget ismét az EU elveinek előterébe helyezi.

 

Megismételte, hogy Varsó keményen visszavághat Brüsszelnek, ha nem fizeti át az uniós újjáépítési alapból a Lengyelországnak járó milliárdokat.

 

Morawiecki nagyon hasonló hangnemű írásban az Euractiv oldalán arról értekezett, hogy a konszenzusos döntéshozatali mechanizmus és a vétójog az a bizony szelep az EU-ban, amely elválasztja az Uniót a többség diktatúrájától.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.