Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Barátság kőolajvezeték körüli huzavaona kapcsán tartott sajtótájékoztató második részében Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ismét koalíciós partnereit támadta. Ezúttal azonban ideológiai szövetségesét, a liberrális-atlantista vonalhoz tartozó OĽANO-s védelmi minisztert, Jaroslav Naďot nevezte hazugnak. A sajtótájékoztató láthatóan nem úgy alakult, ahogy szerette volna, egyre több újságíró tette fel a kérdést, hogy szavaival ellentétben miért tűnik mégis úgy, hogy meg akarja buktatni a kormányt.

 

A margóra azért érdemes megjegyezni, hogy az SaS eddig viszonylag sikeresen tudta fenntartani azt a kommunikációt, hogy kizárólag Igor Matovič az oka annak, hogy ki akar lépni a kormányból.

 

A helyzet elég ellentmondásos, ugyanis a koalíciónak az SaS már nem része, és Sulík ezzel magyarázza, miért van joga egy másik párt miniszteréhez tartozó területen törvényt benyújtani. Ugyanakkor az SaS miniszterei nem mondtak le, így még a kormány részei, az SaS így befolyását, miniszterei, államtitkárai, általa kinevezett állami cégvezetőit és menedzseri posztjait mind megtartotta.

 

 hirdetes_400x285  

Szerdán Sulík csodálkozásának adott hangot, amiért „elképesztő mennyiségű hazugsággal támadják az SaS-t”, amire 12 éves politikai pályafutása alatt nem volt példa.

 

Másodszor, kifejtette, hogy „kellemetlen meglepetés volt számára”, hogy a „jelenleg még kollégája” Jaroslav Naď (OĽANO-s védelmi miniszter)

 

„a kisujjából szopta ki, hogy én egy kormányfővel és az AKO-ügynökség igazgatójával folytatott tárgyaláson megpróbáltam meggyőzni az előrehozott választásokról Eduard Hegert”

 

-mondta. Szerinte Naď hazudik, mert Sulík szerint a védelmi miniszter ott sem volt (ellentétben azzal, amit Naď korábban mondott), és ezt Ján Oravec gazdasági államtitkár – aki viszont Sulík szerint ott volt – igazolhatja. Sulík szerint más ügyben találkoztak az AKO igazgatójával, és csak a helyzet hozta úgy, hogy néhány percre leültek beszélgetni négyesben.

 

Megjegyezzük, hogy Heger kormányfő eddig nem cáfolta, de nem is erősítette meg Naď kijelentéseit. Az AKO igazgatója részéről szakmai öngyilkosság lenne elismerni, hogy egy adott politikai párt oldalán próbált meggyőzni egy másik pártot az előrehozott választásokról. Oravec pedig gazdasági államtitkár, vagyis Sulík alárendeltje…

 

Kínos keresztkérdések

 

Úgy tűnik azonban, Sulík kezd elveszni a cselekedeteivel szöges ellentétben álló retorikába. Amikor az újságírók arról faggatták, hogy miért volt ott az AKO igazgatója, azt felelte, azért, mert egy belső, nem nyilvános felmérés részleteit beszélték meg. Ennél többet azonban nem volt hajlandó mondani.

 

Vagyis Sulík Naď azon állítását, hogy volt ilyen találkozó, nem tudta cáfolni, annak tartalmát titkolja, és olyan emberekre hivatkozva próbálja a védelmi minisztert hazugnak beállítani, akik felé lekötelezettek (AKO-igazgató, Oravec).

 

Arról is kérdezték, hogy nem gondolja-e, hogy az SaS ezzel a magatartásával azt sugallja, hogy nem is akar megállapodást. Sulík erre elég indulatosan azzal válaszolt, hogy ők nem akarnak előrehozott választásokat, de nem akarnak részt venni egy olyan kormányban, amelyben Igor Matovič OĽANO-s pártelnök is ott van.

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Sulík a kormányból való kilépéskor sem fogja leváltani az általa kinevezett államtitkárokat és állami menedzsereket. Állítása szerint azért, mert ezek „színvonalas szakemberek”, illetve szeretné megtartani a folytonosságot.

 

Végül Sulík kijelentette, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a mostani kormányválság végkifejletét illetően az, hogy augusztus 31-én az SaS miniszterei benyújtják lemondásukat.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy a tavaly márciusban szintén SaS által kirobbantott kormányválság idején az SaS két minisztere az akkori háromból benyújtotta lemondását, amit az államfő el is fogadott, majd mikor teljesült a követelésük, és Matovič lemondott a kormányfői székről, Marek Krajčí pedig az egészségügyi miniszteri posztról, probléma nélkül visszakapták posztjaikat. Vagyis a lemondás benyújtása az SaS-nál önmagában nem jelent semmi véglegeset.

 

Naď az SaS intrikáiról: Sulík jött az AKO igazgatójával, hogy januárban drágulás lesz, az SaS most népszerű, csináljunk előrehozott választásokat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!