Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

politika

Két és fél órányi tárgyalás után sincs egyezség a kormányválság megoldásáról

Pozsonyban, a Bôrik hotelben találkoztak az koalíciós pártok és az SaS képviselői

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Kevésbé magabiztosan, de kompromisszumot nem tűrő érvekkel állt kamerák elé Richard Sulík SaS-es pártelnök és gazdaság miniszter a koalíciós pártok pénteki találkozója után. A kormányválság továbbra is megoldhatatlannak tűnik, ám a liberálisok ultimátumának határideje még nem járt le, és újabb találkozó is lesz a jövő héten – amelyen Sulík nem lesz jelen, mert szabadságolni fog…

 

Az SaS hetek óta úgy kommunikál, hogy már nem részei a koalíciónak, ami hivatalosan is igaz, tekintve, hogy felmondták a koalíciós szerződést. Minisztereit azonban nem mondatták le, így azok a nyári szünetben is felvehetik tárcavezetői fizetésüket, mert az ultimátum csak augusztus 30-án jár le.

 

Sulík – ahogy ő fogalmazott – köszönetet mondott a nyugodt tárgyalásért a “volt koalíciós partnereinek”. Majd elismételte ugyanazokat a vádakat Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és pártelnök kapcsán, amelyeket már korábban, és hangsúlyozta, hogy egy olyan kormányban nem vesznek részt, amiben Matovič is benne van.

 

Csütörtökön az OĽANO elnöksége egyértelmű határozatot hozott, hogy az SaS ultimátuma ellenére is megtartja miniszteri posztján az OĽANO elnökét, így az SaS lehetőségei veszélyesen beszűkültek.

 

Így, bár a tárgyalás 2,5 órát tartott, nem született semmilyen előrelépés vagy végleges döntés a kormány sorsáról. Richard Sulík kijelentette, hogy minden valószínűség szerint szeptember elején benyújtják lemondásukat. Sulík úgy fogalmazott, hogy a tárgyaláson elhangzottak közül “semmi sem tűnt kompromisszumnak”.

 

Megjegyezzük, az SaS-nek nincs oka kompromisszumról beszélni, ha egyszer a legerősebb kormánypárt elnökének kormányból való kizárását követelik, és abból nem engednek. Ráadásul a sajtótájékoztató végén elárulta, hogy fel sem merült egy olyan forgatókönyv, hogy esetleg Sulík is távozna a kormányból.

 

Újságírói kérdésre adott reakciójában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha később a parlamentben ellenzéki kezdeményezésre (amelynek akkor már az SaS is része lesz – a szerk.) bizalmatlansági indítvánnyal sikerül visszahívni Igor Matovičot, akkor visszatérnének a koalícióba. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket