Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Kevésbé magabiztosan, de kompromisszumot nem tűrő érvekkel állt kamerák elé Richard Sulík SaS-es pártelnök és gazdaság miniszter a koalíciós pártok pénteki találkozója után. A kormányválság továbbra is megoldhatatlannak tűnik, ám a liberálisok ultimátumának határideje még nem járt le, és újabb találkozó is lesz a jövő héten – amelyen Sulík nem lesz jelen, mert szabadságolni fog…

 

Az SaS hetek óta úgy kommunikál, hogy már nem részei a koalíciónak, ami hivatalosan is igaz, tekintve, hogy felmondták a koalíciós szerződést. Minisztereit azonban nem mondatták le, így azok a nyári szünetben is felvehetik tárcavezetői fizetésüket, mert az ultimátum csak augusztus 30-án jár le.

 

Sulík – ahogy ő fogalmazott – köszönetet mondott a nyugodt tárgyalásért a „volt koalíciós partnereinek”. Majd elismételte ugyanazokat a vádakat Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter és pártelnök kapcsán, amelyeket már korábban, és hangsúlyozta, hogy egy olyan kormányban nem vesznek részt, amiben Matovič is benne van.

 

 hirdetes_400x285  

Csütörtökön az OĽANO elnöksége egyértelmű határozatot hozott, hogy az SaS ultimátuma ellenére is megtartja miniszteri posztján az OĽANO elnökét, így az SaS lehetőségei veszélyesen beszűkültek.

 

Így, bár a tárgyalás 2,5 órát tartott, nem született semmilyen előrelépés vagy végleges döntés a kormány sorsáról. Richard Sulík kijelentette, hogy minden valószínűség szerint szeptember elején benyújtják lemondásukat. Sulík úgy fogalmazott, hogy a tárgyaláson elhangzottak közül „semmi sem tűnt kompromisszumnak”.

 

Megjegyezzük, az SaS-nek nincs oka kompromisszumról beszélni, ha egyszer a legerősebb kormánypárt elnökének kormányból való kizárását követelik, és abból nem engednek. Ráadásul a sajtótájékoztató végén elárulta, hogy fel sem merült egy olyan forgatókönyv, hogy esetleg Sulík is távozna a kormányból.

 

Újságírói kérdésre adott reakciójában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha később a parlamentben ellenzéki kezdeményezésre (amelynek akkor már az SaS is része lesz – a szerk.) bizalmatlansági indítvánnyal sikerül visszahívni Igor Matovičot, akkor visszatérnének a koalícióba. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!