Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A koalíciós pártok és az SaS szombati találkozójára az OĽANO egy több pontból álló módosító javaslattal érkezik. Eduard Heger olyan „mechanizmusokat” akar átültetni a koalíciós szerződésbe, amelyek szerinte megoldhatnák a koalíción belüli feszültségeket. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint a liberálisoknak el kéne fogadniuk az ajánlatot. A SaS és Richard Sulík viszont úgy véli, hogy a koalíciós szerződés Igor Matovič távozása nélkül semmit sem old meg.

 

Kollár azt is elmondta, hogy a javaslatok elfogadása nem fog sem a Sme rodinán, sem a Za ľudín múlni.

 

„Már nem egyesek egója a tét, hanem az egész ország”

 

mondta Kollár a kormányválság jelenlegi állása kapcsán. Majd elmondta, hogy az OĽANO több ajánlattal érkezik a holnapi tárgyalásra, és Sulík helyében elfogadná azokat. Részleteket azonban nem árult el.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a kormányfő nem mond le, akkor a koalíció mindenképp működőképes marad. Kiemelte, hogy Matovič kormányból való távozásával a viták csak átkerülnének a parlamentbe. Hangsúlyozta, hogy egyetlen párt sem ragaszkodhat mindig ugyanahhoz a feltételhez.

 

A liberálisok azonban szemmel láthatóan más véleményen vannak. Richard Sulík szóvivője péntek délután kijelentette, hogy a koalíciós szerződés bárminemű megváltoztatása Igor Matovič távozása nélkül az SaS számára ne jelent megoldást.

 

A szóvivő szernt az SaS nehezményezi, hogy a koalíciós partnerek „csak formális javaslatokat hoznak ahelyett, hogy komolyan vennék az SaS minisztereinek várható lemondását”.

 

Sulík úgy fogalmazott:

 

„Az OĽANO figyelmen kívül hagyja követelésünket Igor Matovič távozására vonatkozóan, és ehelyett működésképtelen javaslatokkal jönnek”

 

Az OĽANO javaslatai vélhetően a médián keresztüli negatív felhangú üzengetéseket lennének hivatottak kezelni. Bár az SaS azt állítja, hogy Igor Matovič támadja őket szüntelenül, valójában az SaS lényegében végig kormányon belüli ellenzékként viselkedett – csak épp a sajtó hátszelét is élvezte.

 

Az SaS ismét nyomatékosította, hogy nem fognak „egyet visszalépni”, ahogy azt Eduard Heger korábban pénteken kérte tőlük. Ez lényegében igazolja az OĽANO korábbi állítását, hogy az SaS mindenképp a kormány megbuktatására játszik.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.