Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Néhány nappal azelőtt, hogy az SaS miniszterei benyújtanák lemondásukat, Richard Sulík liberális pártelnök a gazdasági minisztérium épületében találkozott Robert Fico smeres pártelnökkel. Állításuk szerint az energiaárak szabályozóintézkedéseiről tájékozódtak, ám minden jel szerint ez csak ködösítés. Nem először került sor gyanús körülmények között Sulík-Fico megbeszélésre, ráadásul az OĽANO már hónapok óta mondogatja, hogy az SaS az ellenzékkel működik együtt.

 

Csütörtök délelőtt 9 órakor Richard Sulík, hamarosan távozó gazdasági miniszter a minisztérium épületében fogadta a Smer elnökét, Robert Ficot. A hír nagy feltűnést keltett, és jó okkal. A két politikus azt állítja, hogy az energiaárakkal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről tárgyaltak, ám a körülmények miatt ez az indoklás nehezen emészthető.

 

Áprilisban Sulík még arról beszélt, hogy Robert Fico börtönbe való. Aztán jött a nyári kormányválság, amit egészen különös mozzanatok előztek meg. Az egész kormányválság indoka az SaS részéről az volt, hogy az OĽANO az ellenzékkel megtörte az elnöki vétót a családtámogatási csomag kapcsán. A szavazás előtt Fico és Sulík egyeztetett, amit később Sulík azzal magyarázott, hogy hamarosan szabadságra megy, és tudni akarta, tervez-e még valamit a Smer az ellene indított bizalmatlansági indítvány kapcsán.

 

 hirdetes_810x300  

Az OĽANO és Igor Matovič  azonban azt állította, hogy Sulík az ex-ĽSNS-es Republikánál és az ellenzék többi részénél kilincselt, hogy többséget tudjon beállítani az elnök módosító javaslatai mögé. A sajtó nem vette komolyan Matovičot. Sulík állítólagos terve pedig elbukott, mert Matovičéknak sikerült megtörni az elnöki vétót.

 

Nem sokkal a vétó megtörése után aztán Sulík sajtótájékoztatót hívott össze, hazugsággal vádolta meg Matovičot, majd bejelentette, hogy a vádak miatt nem hajlandók eljárni a koalíciós tárgyalásokra, majd a következő sajtótájékoztatón fel is mondták a koalíciós szerződést és ultimátumot adtak Matovič távozására.

 

Erre néhány nappal lemondása előtt Sulík ismét Ficoval találkozott, elvileg olyan intézkedések kapcsán, amelynek részleteit Sulík hetek óta titkolja a nyilvánosság elől, és a szerdára ígért sajtótájékoztatót is elhalasztotta egy héttel.

 

Fico a találkozót a következőképp indokolta:

 

„Súlyos időket élünk. A kormány, a koalíció nem működik. A gazdasági miniszter pártja felmondta a koalíciós szerződést és azt látjuk, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség, amelyeket a Nemzeti Tanács szintjén kell meghozni. Annak ellenére, hogy kárörvendhetnék a kormány működésképtelensége miatt, helyesebbnek láttam, hogy a gazdasági miniszterrel kölcsönösen tájékoztassuk egymást mit teszünk, mert a kormánykoalíció már nem lesz képes ilyen döntéseket meghozni”

 

fogalmazott Fico.

 

Sulík a találkozó után elkerülte a sajtót, elvileg délután 16:00-kor a Szlovák Villamosműveknél kellene kamerák elé lépni a mohi atomerőmű kapcsán.

 

Korábban azonban már próbálta igazolni a találkozó legitimitását, azzal érvelve, hogy épp Fico pártja részéről kapott korábban alaptalan vádakat az energiabiztonság kapcsán, amelyeket tisztázni akart.

 

A magyarázatoknak azonban sok hitele nincs, tekintettel arra, hogy nem az első találkozásról van szó, ráadásul régóta vádolják azzal az SaS-t, hogy kifelé tekinget.

 

Az sem sokat segít Sulík hitelességén, hogy Mária Kolíková, az SaS-es igazságügyi miniszter (aki szintén hamarosan lemond) védelmébe vette Sulíkot mondván, hogy tényleg igyekszik mindent megtenni, hogy a lakosságot ne érintse olyan súlyosan az energiaárak elszabadulása.

 

Kolíková mentegeti, Šeliga aggódik

 

Itt is kilóg a lóláb, mivel Kolíková a III. Fico-kormány idején igazságügyi államtitkár volt, és épp azért került sor kenyértörésre közte és korábbi pártja az Za ľudí között, mert hajlandó lett volna 2021 márciusában előrehozott választásokat kieszközölni, megalapozva a Smer vagy a HLAS-ba magukat átmentő ex-smeresek visszatérését.

 

Juraj Šeliga a sajtónak úgy fogalmazott, hogy Sulík lépése több mint nyugtalanító:

 

„Ez szerintem nagyon nincs rendben. Ha Richard Sulík Robert Ficoval akart találkozni, elmehetett volna a parlamenti gazdasági bizottság ülésére, ahol bemutathatta volna az intézkedéseket, amelyeket előkészített”

 

mondta Šeliga.

 

„El sem tudom képzelni, milyen médiahadjárat indult volna, ha Ficoval Matovič, Kollár vagy Remišová tárgyalt volna. Robert Ficot hiteles energiaár-szabályozóként legitimizálni a bizonyított történelmi tapasztalat tagadása”

 

tette hozzá.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy ha az SaS valóban előrehozott választásokat akar kieszközölni, akkor szüksége lesz az ellenzék szavazataira. A kérdések valójában ott kezdődnek, hogy Ficonak milyen szerepe van Sulík tervében. A legutóbbi AKO-felmérés szerint ugyanis egy PS-SaS-Hlas koalíciónak csak 75 mandátuma lenne, ami kevés a kormányzáshoz, ellenben egy Smer-HLAS-SaS koalíciónak több mint 80 képviselővel kényelmes többség jutna, ha most lennének a választások…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!