politika

A Most–Híd-platform: Berényi Józsefet nem tartjuk a Szövetség legitim jelöltjének

Már a Facebookon is nyíltan támadják Forrót és Berényit a liberális vegyespártiak.

Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Berényi Józsefet nem tartjuk a Szövetség legitim jelöltjének. Sajnálatosnak és pártunkra, a szlovákiai magyar politizálás jövőjére nézve is károsnak tartjuk Forró Krisztián önkényes döntését – tette közzé szerda késő délután a Most–Híd-platform saját Facebook-oldalán.

 

A bejegyzéseben az áll:

 

“A platformok között meglévő véleménykülönbségek enyhítése helyett az elnök ezeket gyorsuló pályára állította. Amivel nem az egységet erősíti, hanem éppen az ellenkező irányba mozdítja. Forró Krisztián ezzel a lépésével szétfeszíti a nehezen létrehozott gyűjtőpártot.”

 

A bejegyzés tartalma lényegében megegyezik Sólymos Lászlónak szerdán megjelent, a balliberális Denník N magyar nyelvű kiadásának adott interjújában tett fő kijelentéseivel. Az interjúban elég egyértelmű támadást indított Forró Krisztián pártelnök és Berényi József megyefőnök-jelölt ellen is.

 

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Összefogás- és a Most–Híd-platform, miután saját jelöltjüket nem tudtak átverekedni a párton belüli jelöltállító folyamatban Nagyszombat megyében, megpróbálták kiszorítani Berényi Józsefet.

 

Berényit szinte egyhangúan támogatta a Galántai járás. A Dunaszerdahelyi járásban az Aliancia-Szövetség országos alelnöke, Mózes Szabolcs (Összefogás-platform) próbálkozott, ám nem járt sikerrel.

 

Berényi jelöléséről végül a párt megyei szintű tanácsa lett volna jogosult dönteni, ám nem született sem Berényit támogató, sem Berényit elutasító döntés. Így elvileg a galántai döntésből kellett volna kiindulni.

 

Forró Krisztián pártelnök érvelése szerint a másik verzió azt jelentette volna, hogy az Aliancia-Szövetség nem állít Nagyszombat megyében megyefőnök-jelöltet. Ezért végül a pártelnök aláírta Berényi jelölését – ami miatt a másik két platform láthatóan elégedetlen.

 

Forró kedden a Facebookon a következőképp indokolta a döntését:

 

“Az, hogy egyetlen jelölt volt a megyeelnök személyére, akit a galántai járási konferencia jelölt, valamint az, hogy a 14 megyei képviselőjelölt közül 12-en kiálltak Berényi József jelölése mellett, azt mutatja, hogy erős jelöltet állítunk. Az elmúlt 9 évben szerzett tapasztalatai megyei alelnökként garanciát jelentenek, hogy szakmailag is rátermett jelöltet állítunk. Aki megkérdőjelezi ezt a jelölést, nem a magyar közösség és a régiónk sikerében érdekelt.”

 

A történtek után benne van a levegőben, hogy a Most-Híd és az Összefogás tudatosan okot keres a konfliktusra. Látható ugyanis, hogy nem az a fő cél, hogy a két kisebbik platform jelöltje legyen a befutó (hiszen ezt a próbálkozást már elbukták), hanem hogy Berényi ne indulhasson a posztért, amit ma betölt. Magyarul: az MKP-platform első emberének pozíciója gyengüljön, vele pedig az MKP-platform pozíciója is gyengüljön.

 

További részletek korábbi cikkeinben:

 

Király Zsolt: A nap, amikor a Most-Híd és az Összefogás szembefordult a Szövetséggel

Ez lehet a Most-Híd terve az MKP-platform gyengítésére? Az utolsó pillanatban születik fontos döntés Nagyszombat megyéről

Az MKP-platform ragaszkodik Berényi jelöléséhez Nagyszombat megyében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gabor
2022. aug. 31. 20:54

Rigó és Sólyom olyan buktatók vagytok ,mint sulik . A magyarság ezt nem fogja elfelejteni ! Elmehetek vissza az anyátok " fészkébe " ! Tisztelet a S tanárnő emlékének !

Atoszka
2022. Sze. 01. 09:58

Ki gondolhatta valaha is komolyan, hogy az ún. hidasoknak Bugárral az élen, őszinte vágyuk volt a Szövetség keretein belül a magyar közösség nemzeti érekeinek képviselete. Őt még az MKP indulásakor a “szlovákok kedvenc magyarja” szerep tette naggyá, melyet ő boldogan elfogadott, hiszen tetszett neki a “körülugrált üdvöske” szerepe, melynek persze kemény ára (elhalasztott s talán soha vissza nem térő lehetőségek) volt ránk nézve… Csakhogy pénzéhsége, jellemtelensége, hatalomvágya a szlovák mediális hátszél ellenére is a politikai megsemmisülés felé sodorta őt (a HÍD utolsó választási eredménye). Már többször feltettem a kérdést, kik és milyen szándékkal erőltették és hozatták létre a Szövetséget, de gyanús, hogy ebben nagyon aktív és fölényeskedő szerepe éppen “Bugáréknak” volt, hiszen visszakapaszkodhattak volna a játszótérre, persze szigorúan csak a régi (tehát közösségünk számára esélytelen) szabályok szerint… Most érkeztünk el az első komoly, nyílt konfliktushoz, melyben az a pozitív, hogy még tudunk védekezni, de felmerül a kérdés, van-e még erő az újrakezdéshez és bátorság a szlovák sovinizmus áttöréséhez… Közben közösségünk esélyei csak zuhannak és zuhannak.

  Petike
  2022. Sze. 01. 13:44

  atoszka igen de ez csak a DS járásban van ekkora cirkusz mindenutt szépen meg tudtak egyezni a Szovetség jeloltjeirol mindhárom platform képviseloi

Dodo
2022. Sze. 01. 14:13

Kifogja kepviselni a magyar erdekeket mert a Szovetseg lassan kihatral vagy szetesik.

  Petike
  2022. Sze. 02. 06:55

  majd Gyimesi ha megalapít egy 1.3 százalékos pártot

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket