Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ma bejelentette, hogy pártja elnöke és pénzügyminisztere, Igor Matovič hajlandó lemondani a posztjáról – teljesítve ezzel az SaS követelését –, ha az SaS rábólint 10 pontos javaslatukra. Az SaS elvileg hajlandó „konstruktív tárgyalásokat” folytatni a listáról, de előbb Igor Matovič lemondását akarják látni. Tehát nem ultimátumként tekintenek Heger bejelentésére.

 

A trükk a dologban, hogy ha végül az SaS az egész listát kidobja az ablakon, Matovič már aligha térhet vissza a pénzügyminiszteri székbe, mivel a liberálisokkal szövetkező államfő borítékolhatóan nem nevezné ki újra. Heger közben feltette a Facebookra azokat a javaslatokat, amelyek elfogadása esetén az OĽANO hajlandó beáldozni Matovičot – immár másodszor. Továbbra sem biztos, hogy az SaS számára ennyi elég lenne: ugyan miért mondana le egy zsarolómódszerről, ha az két alkalommal is az ő győzelmét hozta el.

 

Alább olvasható az OĽANO 10 pontja. Ha az SaS-nek nem is tűnik annak, eléggé ultimátumszagú feltételekről van szó:

 

 hirdetes_400x285  
Gyermekenként 200 eurós támogatás

 

Az energiaárak emelkedése miatt a Matovič vezette pénzügyminisztérium javaslata alapján a 2023. január 1. és augusztus 31. közötti időszakban a gyermekek szakkör látogatására szánt összeget átmenetileg átcsoportosítanák a családi pótlék 60 euróra történő megemelésére, valamint az adóbónusz 140 euróra történő megemelésére minden 18 évnél fiatalabb gyermek esetében. 

 

A feltétel része, hogy az SaS kötelezze magát, hogy támogatni fogja a pénzügyminisztériumot a gyermektámogatások 200 euróra történő emelésében akkor is, ha az Alkotmánybíróság a korábban elfogadott családtámogatási csomag bármelyik részét alkotmányellenesnek nyilvánítaná.

 

 

A 2023-as állami költségvetés

 

Az SaS és annak minden képviselője támogatni fogja, hogy időben legyen elfogadva a 2023-as évi költségvetés, és Szlovákia elkerülje a provizórikus költségvetéssel járó káoszt.

 

(Nyilván Hegerék marketing okokból nem ezt tették az első helyre, de ez a legfontosabb mind közül. A költségvetés elfogadása nélkül egyik jövő évben hatályos támogatási vagy beruházási program sem valósulhat meg, beleértve a családtámogatási csomagot is. A költségvetés elfogadásához pedig tényleg szükséges a parlamenti többség, és az SaS elég egyértelművé tette, hogy támogatásukra számítani naivitás lenne… – a szerk.)

 

Alkotmánytörvény a költségvetési felelősségről

 

A kormány és a parlament elfogadja azt a költségvetési felelősségről szóló törvényjavaslatot, amelyet az SaS már két éve blokkol mind a kormányban, mind a parlamentben. A pénzügyminisztérium benyújtja a módosított verziót, és az SaS minden képviselője támogatni fogja azt.

 

A nyugdíjrendszer stabilizációja

 

Elfogadásra kerül egy nyugdíjrendszer stabilizálásáról szóló alkotmánytörvény, amely többek között bevezeti a szülői bónuszt és a 40 ledolgozott év utáni korfüggetlen nyugdíjjogosultságot – ezek bevezetését az SaS szintén hosszú ideje akadályozza. Az alkotmánytörvényt az SaS minden képviselőjének támogatnia kell.

 

Pénzügyi fegyelem

 

Az SaS miniszterei és képviselői nem terjesztenek elő olyan költségvetésre hatást gyakorló javaslatokat, amelyeknek pénzügyi fedezetéhez nem javasolnak forrásokat. Minden költségvetést érintő, a koalíciós tanács által nem jóváhagyott, de beterjesztett SaS-es javaslatot az SaS-nak vissza kell vonnia a parlamentből.

 

Új állami bevételek

 

Új adókulcsokat kell meghatározni az alkohol és a szerencsejáték esetén. Bevezetik az orosz olajra és a gázszállítás tranzitdíjára kivetetendő extraadót (a tranzitdíj megadóztatása új elem, ami nyilvánvalóan az orosz gázt sarcolja meg – a szerk.).

 

A pénzügyminisztérium javaslata alapján megemelik az államhoz kötött szabályozott szubjektumok járulékkötelezettségeit, és kiszélesítik a járulékfizetésre kötelezettek körét. Az SaS-nek és minden képviselőjének ezt szintén támogatnia kell. Az új forrásokat a pénzügyminisztérium javaslata alapján az ország lakosságának javára kell fordítani az infláció és az energiaválság mérséklése céljából. Az SaS-nek és képviselőinek ezt is támogatnia kell.

 

A villanyáram lakossági árának befagyasztása

 

A gazdasági miniszter (amely az SaS-hez tartozik – a szerk.) olyan megállapodást hoz tető alá a Szlovák Villamosművek Rt.-vel, amellyel teljesíti a lakossági villanyáram árának minden háztartásra vonatkozó befagyasztására tett korábbi ígéretét úgy, hogy az ne legyen hatással a költségvetésre, mert a gazdasági miniszter jelenlegi javaslatára a háztartások fizetnének rá drasztikusan. 

 

Ez valószínűleg vörös vonal lesz az SaS számára, mert itt nagyon látszik Sulík és az SaS felelőssége az elmúlt hónapok tétlenségéért. Az aligha kétséges, hogy a gazdasági neoliberális Sulík legszívesebben a háztartásokra hárítaná az infláció és energiaválság hatásainak zömét. Amit eddig tudni lehet a miniszter javaslatairól, az inkább szól az állami energiacégek eladósodásának elkerüléséről, mint a háztartások árainak befagyasztásáról.

 

Kedvezményes gázárak a háztartások számára

 

A gazdasági miniszter biztosítja, hogy teljesül az a korábbi nyilvános ígérete, miszerint négyéves, előre lekötött, kedvezményes árú új szerződéseket kínál a háztartásoknak. Mindezt úgy, hogy az ne legyen hatással a költségvetésre.

 

Állami kompenzáció a háztartások részére a gázra és távfűtésre 250 millió euró értékben

 

A pénzügyminisztérium javaslata alapján a kormány és a parlament törvényt fogad el a háztartások számára kiutalt speciális támogatásról, amely a magas gázárak és távhőárak kompenzációját szolgálja majd. A javaslatot az SaS-nek és minden képviselőjének támogatnia kell majd.

 

És végül: 150 millió eurós keret a nyugdíjasok támogatására

 

A kormány és a parlament megszavaz egy egyszeri támogatást a nyugdíjasok számára, amely a 13. nyugdíj értékének 50 százalékát teszi. A kifizetésre még 2022 őszén kerül sor. A javaslatot az SaS-nek és minden képviselőjének támogatnia kell.

 

A fentiekből első ránézésre úgy fest, hogy az OĽANO célja a listával inkább az, hogy lerántsa a leplet a cégeket előtérbe helyező liberálisokról. Persze, ettől még lehet tárgyalási pozíciót felépíteni a javaslatra, és az SaS is visszakozhat még, bár ennek nincs jele egyelőre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!