Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Hétfő délutánra az SaS mind a négy minisztere benyújtotta lemondását a köztársasági elnöknek. Eduard Heger kormányfő is bejelentette, hogy a maradék hárompárti koalíció innentől kezdve kisebbségi kormányzásra kényszerül. Az SaS sajtótájékoztatóján a szokásosat hallhattuk, miszerint mindenért kizárólag Igor Matovič OĽANO-s pártelnök a felelős, az SaS ellenben remek munkát végzett, amire nagyon büszkék. Ez már egyébként a harmadik kormány, amelyet Richard Sulík és pártja de facto megbuktatott.

 

„Egy csomó jól elvégzett munka van mögöttünk, és szerénység nélkül állíthatom, hogy büszkék vagyunk rá”

 

mondta Sulík, majd rögtön „érdemei” felsorolásában kezdett, és elsőként épp a lakossági villanyáram „alacsony árának ” bebiztosítását hozta fel. Ma már tudjuk, hogy ez a gyakorlatban az idei árak megduplázódását jelentette. A kormány most próbálja átdolgozni a számukra elfogadhatatlan SaS-es ármodellt.

 

De Sulík nem félt felemlegetni azt az eredményét, hogy kivételt kapott Szlovákia az orosz olaj embargója alól, ami szintén ferdítés, azt ugyanis Magyarország és a magyar kormány vétója harcolta ki tavasszal, miközben Szlovákia, Sulík és jobbkeze, Karol Galek államtitkár képviseletében előre biztosította Brüsszelt, hogy nem fog vétózni. Mellesleg pedig a Slovnaft kárára nem vették észre, hogy kijátszották őket a nyugati tagállamok, és az orosz olajból készült üzemanyag exportálásának tilalmával nehéz helyzetbe hozták Szlovákia egyetlen finomítóját.

 hirdetes_810x300  

 

Majd elkezdődött a valódi ellenzéki retorika:

 

„Az OĽANO képviselői és vezetői már a koronavírus első hullámától kezdődően veszélybe sodorták az országot. Mi szégyelltük magunkat az olyan ötleteik miatt, mint a Szputnyik V vakcina, a pénzosztás és nemzetközi botrányok. Több mint két évig próbáltunk a kormányban a józan ész szigete lenni”

 

fogalmazott Sulík. (A beszédből kimaradt, hogy először csak influenzácskának nevezte a covidot, később nyilvánosan azt mondta, hogy a vakcinák módosítják az emberek génjeit, a liberális sajtó erről sem akkor, sem most nem szívesen ír – a szerk.).

 

Sulík a következőkkel zárta beszédét:

 

„Nem ragaszkodtunk a posztjainkhoz, most pedig konstruktív, szakmai, de kemény ellenzéki párt leszünk”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.