Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az AKO-ögynökség legfrisebb felmérése szerint – amit a JOJ televízió megbízásából készítetett -, ha most tartanák a parlamenti választást, azt a HLAS nyerné meg 19,3 százalékos eredmnnyel. A Smer „csak” második lenne 15 százalékkal. Az AKO úgy véli, hogy az SaS még mindig dobogós harmadik (12,9 százalékkal) a kormánybuktató agónia ellenére is. Az Szövetség-Aliancia egy hónapja 2,5 százalékpontot kapott az AKO-tól, most 2,7 százalékon áll.

 

Már az elején érdemes kiemelnünk, hogy az AKO-ügynökség felméréseit (is) érdemes fenntartásokkal fogadni. Igazgatója, Václav Hřích ugyanis a közelmúltban napvilágra került információk szerint a kelleténél szorosabb kapcsolatban van az SaS-szel.

 

A Szövetség-Aliancia kapcsán pedig azt érdemes kiemelni, hogy az AKO rendszerint alábecsüli a magyar vonatkozású pártok preferenciáit. Ezúttal azonban sokkal érdekesebb, hogy egy szintre helyezte a Magyar Fórummal, amely egyszemélyes párt ellenére (immáron nem először) 2,5 százalékot kapott az AKO-tól.

 

 hirdetes_300x300  

A sorrend érdemben nem változott. A parlamentbe jósolt pártok közül a Sme rodina tudott érdemben erősödni és visszaelőzni a KDH-t, egy egész százalékot javítva alőző havi preferenciáján.

 

 

Ami a parlamenti mandátumok megoszlását illeti,

 

  • továbbra is egy Hlas-Smer-SaS koalíciónak lenne a legkényelmesebb és legstabilabb többsége (84 mandátum).
  • Alulról nyaldossa a többséget jelentő 76 mandátumot a Hlas-SaS-PS progresszív-balliberális koalíció (75 mandátum).
  • A jelenlegi leosztás mellett a Smer a HLAS nélkül nem tud kormánykoalícióba kerülni. Egy Smer-Sme rodina-Republika verziónak csak 50 mandátuma lenne, a többség még akkor is távoli marad, ha csatlakozna hozzájuk a Sme rodina vagy a KDH.
  • Jobboldali kormányra továbbra sincs kilátás. Az OĽANO-nak és a KDH-nak együtt 25 mandátuma van.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!