Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A parlament szeptember 20-án tárgyalja azt a törvénymódosítást, ami betiltaná a szexuális orientációt hirdető zászlók és jelképek használatát a középületeken. A módosítást Gyimesi György (OĽANO) és Tomáš Taraba (független, korábban ĽSNS) terjesztik a parlament elé.

 

Ha a javaslat átmegy a törvényhozáson, a rendelkezés megszegéséért 7 ezer eurós pénzbírságot róhatnak ki a jogi személyekre. A bírságot a járási hivatalok állítanák ki.

 

A módosítás az érintett jelképek kültéri és betéri alkalmazását is tiltaná. Gyimesiék azzal indokolják a javaslatot, hogy a szóban forgó jelképek a szlovák alkotmány szerint nem kötődnek egyetlen ideológiához vagy valláshoz sem. A közintézmények, amelyek a vonatkozó zászlók vagy szimbólumok kifüggesztésével valamilyen ideológiát propagálnak vagy támogatnak, „nemcsak sértik az alkotmányt, de megosztják a társadalma,  és közvetve diszkriminálják a más véleményen lévő személyeket”.

 

 hirdetes_400x285  

Gyimesi anélkül terjeszti elő a törvényt, hogy arról pártjával előzetesen egyeztetett volna, ami miatt számos kritika érte. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő korábban kérte Gyimesit, hogy vonja vissza a törvényt – Igor Matovič pénzügyminiszter és pártelnök szerint azonban a törvényjavaslat helytálló.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!