Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Abban az esetben, ha a kisebbségi kormány képtelen lesz az energiaválság és az infláció elleni megoldásokat a gyakorlatba átültetni, a Sme rodina számára nem lesz értelme tovább a koalícióban maradni – jelentette ki Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője a TA3 A politikában (V politike) című vitaműsorában az előrehozott választások kapcsán.

 

Ha a Sme rodina az előrehozott választások mellett foglal állást és megegyezik a többi parlamenti párttal, elfogadják az előrehozott választásokról szóló törvényt – reagált Pčolinský kijelentéseire Milan Vetrák, az OĽANO képviselője.

 

„Eljön egy bizonyos pont, amikor kiértékeljük majd, mely intézkedéseket sikerült átültetni a gyakorlatba, és melyeket nem, és majd akkor megítéljük, hogy van-e értelme a kisebbségi kormányzásnak, vagy sem”

 

érvelt Vetrák. Szerinte az OĽANO nem fog fejjel menni a falnak, és ha nem tudják biztosítani az emberek támogatását, akkor helyénvaló lenne, hogy helyettük valaki más kerüljön a kormányba.

 hirdetes_400x285  

 

Az OĽANO-ból SaS-be nemrég átigazoló Juraj Krúpa szintén arról beszélt, hogy ha a kormánykoalíció nem lesz képes törvényeket elfogadni és „hatékonyan kormányozni”, el kell gondolkozni az előrehozott választások felajánlásán.

 

„Nem állítom, hogy előrehozott választásokat szorgalmazunk, de itt felelősségről is beszélünk”

 

fogalmazott.

 

Az ellenzéki Hlas képviselője, az egykori smeres belügyminiszter, Denisa Saková a kormánykoalíciót azért kritizálta, mert nem fogad el intézkedéseket az emberek javára az energiaválságot és inflációt ellensúlyozandó. Szerinte a koalíció így is elkésett a cselekvéssel. (Megjegezzük, hogy a Hlas sem szavazta meg a parlament szeptemberi ülésszakának megnyitását, emiatt tovább késik az intézkedések foganatosítása – más kérdés, hogy ellenzéki pártról van szó, így ez egyáltalán nem meglepő magatartás tőlük – a szerk.)

 

Vetrák arról beszélt, hogy a szeptemberi parlamenti ülésre több intézkedéssel is készülnek, mint például a rokkantak támogatása, a vállalatok extrapforitjának megadóztatása, és az emissziós kvótákkal kapcsolatosan javaslat. Állítása szerint a kormány tárgyal a Szlovák Villamosművekkel az elektromos áram jövő évi árának befagyasztásáról (továbbra sem világos, hogy milyen árszinten kerül végül befagyasztásra az áram és a gáz – a szerk.). Az energiaválság kezelésére 2500 millió eurós csomagot készülnek elfogadni, valamint a nyugdíjasok támogatására 150 millió eurót.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!