Nyitókép forrása: EPP, Igor Matovič hivatalos facebookoldala

 

Az európai jobboldal sírásojának méltán nevezett, álkonzervatív Manfred Weber látogatott el Szlovákiába, ahol Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszterrel és Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel is találkozott. Hogy pontosan miről esett szó a találkozón, arról homályosak egyelőre az információk, bár következtetni van miből.

 

Az Európai Néppárt hivatlos Facebook-oldalán Heger pózol Weberrel. A felirat szerint:

 

„Manfred Weber ma Pozsonyban a szlovák miniszterelnökkel, Eduard Hegerrel találkozott, aki egyetért a demokratikus és európai értékek megvédésével. Alig várjuk a közös együttműködést Európa polgárainak energiaválságtól való megvédésében és abban, hogy támogassuk Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.”

 

 hirdetes_300x300  

 

 

Igor Matovič is posztolt egy fotót, amelyen szintén Weberrel szerepel. Fölötte a szöveg:

 

„Szeretem a spontán találkozókat. Ma meglátogatott minket Manfref Weber, az EPP elnöke, a legnagyobb európai parlamenti frakció vezetője. Egyébiránt az Északi Áramlat II nagy ellenzője, aki Európa biztonságára nézve veszélyként tekintett a vezetékre. Szeretem azokat az embereket, akik előrelátóak, mégha az éppen nem is népszerű”

 

írta Matovič.

 

 

A kérdés már csak az, hogy mit akarhatott Weber az OĽANO-tól éppen most.

 

Némi támpontot adhat, hogy Weber néhány órával korábban Olaszországban járt, ahol Silvio Berlusconival tárgyalt. Berluscni a Forza Italia elnöke, a Forza pedig várhatóan koalíciós partnere lesz a szeptember 25-i olasz választások favoritjának, az Olasz Testvéreknek – Georgia Melonival az élén.

 

A találkozó után Berlusconi azt nyilatkozta, hogy Weber azt kérte tőle, hogy pártja legyen az új olasz kormány „Európa-párti és atlantista profiljának” garanciája. Egyébként pedig nem mulasztotta el kifejezni hűségét a senki által nem definiált európai értékek irányába.

 

Ha tippelnünk kellene, akkor Weber látogatásai nem Ukrajnával és nem is az energiaválsággal vannak összefüggésben, sokkal inkább az Európai Unió boszorkányüldözésével, amit Magyarország ellen folytat. Egyrészt Weber bosszúra szomjazik amiatt, hogy anno Közép-Kelet-Európa ellenállása miatt nem lehetett az Európai Bizottság elnöke. Másrészt, az EPP igyekszik megakadályozni, hogy egy valódi konzervatív, nemzetek Európáját szorgalmazó EP-frakció jöjjön létre, mert az a Weber vezetése alatt valósággal kiherélt EPP-nek legyőzhetetlen konkurenciát jelentene. Ez persze csak egy lehetőség, de ha igaz, akkor az arra utal, hogy az Európai Bizottság végül vonakodik majd Magyarországgal kompromisszumot kötni az uniós források vitájában, ami miatt a Budapest-Varsó szövetség nem csak megerősödik, de új szereplőkkel bővülhet, például az új olasz kormány legerősebb pártjával, a spanyol Vox-szal, és így tovább. A jelek szerint Heger és Matovič már oldalt választottak .

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.