Nyitókép forrása: nrsr

 

A parlamenti képviselők ma megszavazták, így második olvasatba küldték azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését egy alkotmánytörvénnyel vagy referendummal.

 

A 147 jelenlévő képviselőből 97 támogatta a javaslatot, 27 szavazott csak ellene, 22-en tartózkodtak, egy képviselő nem szavazott.

 

Az alkotmány módosítása mellett voksolt a Smer, a Sme rodina és az SaS, valamint a frakción kívüli képviselők. Megjegyezzük, az SaS-nek saját elképzelései vannak, de kiegészítésként akarja majd előterjeszteni a második olvasat megvitatása előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Az OĽANO egyes képviselői ellenezték, valamint nemmel szavazott Ján Mičovský (frakción kívüli) és Jana Žitňanská (Za ľudí) is. A Za ľudí másik két képviselőke, Miriam Šuteková és Juraj Šeliga tartózkodott.

 

A javaslat kimondja, hogy ha egy előrehozott választások kiírását kezdeményező népszavazás sikeres lenne (a lakosság legalább 50 százaléka részt venne benne), a választási időszak a renferendum kérdésében szereplő időponttal véget érne.

 

A javaslat a Sme rodina műhelyéből származik. Azzal indokolják a tervezetet, hogy ha a választóknak joga van megválasztani képviselőiket, miért ne lehetne joguk visszahívni őket.

 

Ha második olvasatban is megszavazza a törvényhozás, akkor a módosítás 2023. január 1-jétől lép hatályba.

 

A törvény elvileg elhetővé tenné, hogy a kisebbségi kormány esetleges totális patthelyzetbe kerülését előrehozott választásokkal oldják fel. Ám ez a gyakorlatban is inkább hónapok, nem hetek kérdése.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök korábban leszögezte, hogy először át kell mennie a fentebb említett törvénynek. Utána vagy népszavazást kell tartani, vagy meg kell szavaznia (háromötödös többséggel) a parlamentnek a választási időszak lerövdítését. Ha ez megvan, azután hirdetheti ki a választások napját a házelnök, de törvényből fakadóan be kell tartani a több mint 110 napos határidőt. Ez azt jelenti, hogy még gyors tempóban is leghamarabb májusban kerülhetne sor előrehozott választásokra.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.