Nyitókép forrása: TA3.com

 

Nagyon örülnék, ha Káčer külgyminiszter nem ott folytatná, ahol Ivan Korčok korábbi külügyminiszter abbahagyta – fogalmazott Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő a TA3-nak adott interjújában. Hozzátette, hogy Káčertől és a szlovák külpolitikától több barátságos gesztust és nyitottságot vár Magyarország irányába. Azt is megkérdezték tőle, tervez-e saját párot létrehozni.

 

„És annak is örülnék, ha Káčer nem rúgna belénk, magyarokba, ahogy azt Korčok tette”

 

emelte ki. Arról is beszélt, hogy ő maga nem kritizálta Szlovákia külpolitikai irányultságát.

 

„Úgy vélem azonban, hogy nem minden jó Szlovákia számára, ami Brüsszelből és Washingtonból jön. Régóta mondom, hogy a politika középpontjában Szlovákia polgára kell, hogy álljon, és csak azután jöhetnek a külföldi partnerek felé tett vállalásaink. Nem mindig érzem úgy, hogy a Szlovákia által tett lépések mindegyike a lakosság érdekeit szolgálta. Gondolok itt arra, hogy rábólintottunk az orosz gázról való leválásra, vagy Richard Sulík volt gazdasági miniszter álláspontjára, amikor az orosz kőolajról volt szó. Ezek olyan dolgok, amelyek ártanak a szlovákiai gazdaságnak és mebereknek”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott.

 

Az Európai Bizottság és Magyarország közötti vita kapcsán úgy nyilatkozott, hogy vegyes érzései vannak a szlovák kormány hivatalos álláspontja kapcsán.

 

„Azt vártam volna, hogy nem csatlakozik ahhoz a liberális dzsihádhoz, amit az Európai Bizottság vezet évek óta Magyarország ellen. Mindannyian tudjuk, hogy az Európai Bzottság javaslata a források megvonásáról nem a jogállamisági deficit miatt van, hanem hogy a kedvenc progresszívek és balliberálisok négyszer egymás után is képtelenek voltak választásokat nyerni Magyarországon”

 

fogalmazott.

 

„Még úgy sem nyertek választást, hogy eurómilliók folytak be hozzájuk az Egyesült Államokból, amit ma pénzmosás gyanúja miatt vizsgálnak. (…) Déli szomszédunkat a Bizottság amiatt bünteti, mert önálló, szuverén politikát folytatott az EU-n belül”

 

folytatta, hozzátéve, hogy a Bizottság azt próbálja elérni, hogy elriassza azokat, akik szintén fontolgatják az önállóbb „magyar utat” járni az EU-ban.

 

A Szövetség-Aliancia kapcsán elmondta, hogy a párt legnagyobb gyengesége, hogy abban a nemzeti konzervatív MKP a progresszív-liberális Most-Híddal fogott össze. Ráadásul nemcsak az ideológiai ellentétek, hanem a 12 éves lövészárokháború miatti személyi konfliktusok is megterhelik a felek kapcsolatát.

 

„Ezen túllépni egyszereűen lehetetlen. Az emberek ugyanezt látják a koalícióban. Annak ellenére, hogy van igény a magyar pártra, azt látják, hogy [a politikusok] veszekednek egymás közt, hogy saját problémáikat oldják. Például a helyhatósági és megyei választások dilemmáit”

 

mondta.

 

Arra a kérdésre, hogy tervez-e saját pártot létrehozni, azt választolta:

 

„A politikában semmit sem zárok ki, nem cáfolom, de nem is erősíthetetem meg”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.