politika

Az SaS megszerezte a rendkívüli üléshez szükséges támogatást, jövő héten megpróbálják leváltani Matovičot

Úgy tűnik, Matovič nem alaptalanul beszélt korábban az SaS és a HLAS szövetségéről

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az SaS-nek sikerült elég aláírást összegyűjtenie egy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltását kezdeményező rendkívüli parlamenti üléshez. A törvény szerint legalább 30 képviselő aláírása kell egy ilyen beadványhoz. Az SaS-nek 21 mandátuma van, így más ellenzékieket is meg kellett szólítania. A csatlakozók listája elég beszédes.

 

Nem meglepő, hogy az Za ľudíból 2021 tavaszán kilépő két képviselő, Tomáš Valášek (ma Progresívne Slovensko) és Miroslav Kollár (ma SPOLU) is csatlakozott az SaS kezdeményezéséhez.

 

Kissé zavarba ejtő ugyanakkor, hogy a liberálisokat végül a HLAS képviselői segítették ki. Ez elvileg nem lenne meglepő, hiszen már régóta beszélnek (nem csak a kulisszák mögött) arról, hogy az SaS és a HLAS egyre szervezettebben hangolja össze politikáját az OĽANO ellen.

 

A dolog azonban annyiból mindenképp furcsa, hogy Igor Matovič eltávolítása esetén az SaS visszatérne a koalícióba, vagyis véget érne a kisebbségi kormányzás. Az OĽANO végig egyértelművé tette, hogy visszavárja az SaS-t, az SaS pedig végig azt kommunikálta, hogy szívesen visszatér, ha Matovič már nem lesz pozícióban.

 

A Markíza értesülései szerint az SaS pénteken adja le a beadványt, a rendkívüli ülést pedig várhatóan jövő héten írják ki.

 

A rendkívüli ülés kimenetele erősen kétséges. A Smer épp a fent említett okok miatt nem biztos, hogy támogatni fogja az SaS-t Matovič megbuktatásában, mert elvileg a kormány bukásában érdekelt. Ugyanakkor nem lehet kizárni, főleg annak fényében, hogy Robert Fico smeres pártelnök az elmúlt időszakban többször is személyesen találkozott Richard Sulíkkal.

 

Viszont, ha a Smer nem csatlakozik Matovič megbuktatásához, akkor az SaS-nek nem elég a HLAS támogatása, kell a Republika is, sőt, a koalíciós képviselők köréből is is kellenének támogató szavazatok.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket