Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az IPSOS ügynökség pénteken közölt felmérése szerint az SaS preferenciái zuhanásba kezdtek. Az augusztusi (még kormányban töltött) hónapban 12,2 százalékot kaptak az ügynökségtől, most szeptemberben Richard Sulíkék támogatottsága 9,3 százalékra olvadt. Ezzel el is vesztették a dobogós harmadik helyüket a felméréseken, amit 11,6 százalékkal (de az előző hónaphoz képest érdemi erősödés nélkül) a progresszív PS vett át. Az élen továbbra is a HLAS és a Smer szerepel, az Aliancia-Szövetség pedig továbbra is messze van a parlamenti küszöbtől.

 

 

Ami az Aliancia-Szövetséget illeti, az Ipsos szerint 1,3 százalékpontnyi stabil választói maggal rendelkezik, és jelen pillanatban 3,5 százalékra elegendő választói potenciállal rendelkezik.

 

Ugyanakkor a mindössze 0,8 százalékos választói maggal rendelkező Magyar Fórum potenciálja alig marad el ettől (3,4 százalék). Ez egyébként a Magyar Fórumnak nem annyira jó hír, mert bár nagy mozgásteret sugall, valójában azt jelzi, hogy egy másik párttal vagy több más párttal is versenyez egy-egy választói körért.

 hirdetes_810x300  

 

Például hasonló kihívással küzd a baloldali, de néhol konzervativizmust mímelő Sme rodina is. Választói magja 2,1 százalékos, miközben 17,2 százalékos a potenciálja.

 

És még egy érdekes összefüggés: a Smer (11,1) és a HLAS (11,7 százalék) választói magja csaknem azonos nagyságú, a HLAS potenciálja pedig alig három százalékponttal nagyobb a Smerénél. Vagyis a Smernek komoly esélye van arra, hogy megszorongassa, sőt megelőzze a HLAS-t. Legalábbis az Ipsos adatai szerint.

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott továbbra is az lesz a nagy kérdés, hogy hogyan végződik Pellegrini és Fico versenye. Jelen pillanatban a hárompárti variáció közül egyedül a Smer-Hlas-SaS koalíciónak lenne többsége a parlamentben (78 mandátum). A HLAS-SaS-PS koalíciónak csak 71 mandátuma lenne.

 

A jóval instabilabb négyesfogatok közül reális lehet egy HLAS-SaS-PS-KDH koalíció is, kényelmes 83 mandátummal, de korai lenne leírni a HLAS-Smer-Sme rodina-KDH formációt (86 mandátum), vagy egy HLAS-Smer-Sme rodina-Repiblika koalíciót is (86 mandátum).

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.