politika

Migrációs nyomás: Sulík “lezárná” a szlovák-magyar határt. Szerinte Magyarország nem teljesíti feladatát a schengeni határ védelmében

Egyébként nincs különösebb gondja a migrációval, illetve mégis. Főleg, ha az OĽANO miniszterét támadhatja vele

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az immáron ellenzékből nyilatkozó SaS-es pártelnök, Richard Sulík volt gazdasági miniszter Magyarországot hibáztatja azért, hogy Csehország újra határellenőrzéseket vezetett be a cseh oldalon. Kijelentései tele vannak ellentmondással. Azt állítja ugyanis, hogy különösebb gondja nincs azzal, hogy az illegális bevándorlók Szlovákián és Csehországon keresztül Németországba mennek. Most azonban hogy Németország visszaküldi őket, úgy véli, Magyarország “nem teljesíti a feladatát”. A Pravda nevű baloldali napilapnak nyilatkozva elmondta azt is, mit tartana megoldásnak a kérdésben.

 

“A magyar-szerb külső határon van a probléma. Onnan érkeznek a migránsok, főleg Szíriából. Magyarország pedig nem teljesíti a feladatát. (…) Bejutnak Magyarországra, aztán Szlovákián keresztül Csehországba, majd Csehországból Németországba. Hogy őszinte legyek, nekem ezzel különösebb bajom nincs”

 

mondta, majd azzal folytatta, hogy a problémát most az okozza, hogy Németország nem fogadja be az illegális bevándorlókat, és visszafordítja őket, így a szabályok szerint visszakerülnek Csehországba, a csehek visszaküldik őket Szlovákiába, Szlovákiának pedig vissza kellene küldenie Magyarországra.

 

“És ez fejt ki majd nyomást Magyarországra, hogy védje meg a külső schengeni határt”

 

mondta. Hozzátette, hogy szerinte ezen a téren Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszternek is felelőssége van, mert a csehek már huzamosabb ideje figyelmeztettek a problémára.

 

Megjegyezzük, hogy a migráció fokozódása közvetlenül kapcsolódik az orosz-ukrán konfliktus és a szankciók okozta globális megélhetési válsághoz, Németország vonakodása pedig arra vezethető vissza, hogy az ukrán menekülthullám miatt a német szövetségi államok háromnegyede nem tud több embert befogadni. Egyébiránt eddig egyetlen érintett félnek (sem a jelenlegi cseh Fiala-kormánynak, sem Németországnak) nem volt gondja a migrációval.

 

Arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan kellene megoldani a jelenlegi helyzetet, a következőket válaszolta:

 

“Én amellett vagyok, hogy ha Magyarország nem fogja szavatolni a külső schengeni határok védelmét, tehát a magyar-szerb határ védelmét, akkor Szlovákia is tegye azt, amit a csehek tettek Szlovákiával szemben, vagyis hogy zárják le a határt (vezessen be határellenőrzéseket – a szerk.). Ez kényszerítené majd Magyarországot arra, hogy lezárja az ő határát”

 

mondta Sulík.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2022. okt. 01. 13:18

Riško drž balónik... már megmondta annak idején a szőke nő is neki, mert máshoz nem nagyon ért.

Dodo
2022. okt. 01. 15:04

Sulik akkor segitene ha csendben maradna.,

Mar Ha
2022. okt. 01. 17:32

Ez marha!

Perpetuum
2022. okt. 01. 20:23

MO 7 eve tartja a “hatat”, figyelmeztet es ker. Senki ra sem hederitett, V4 bol voltak tyrnusokban hatart “vedeni”. Most ugy tunik, eszrevettek hogy van ez a problema. Viktor helyeben most mrgtobbet engednek, hogy hatha most 5 orszag fogja allitani, hogy problema van es oldjuk. Ha bevalik, mar evekkel ezelott meg kellett volna lepni. PS: ha mindenki engedne a furgonokat es nem elkenoriznenek, akkor a problema “nem is letezne” es Nemetorszag azt venne eszre, hogy szaporodik honaprol honapra. 🙃

Kósa Zoltán
2022. okt. 02. 08:29

De kérem, mi a baj azzal, hogy egyre több agysebésznek sikerül bekeülnie.... Az esetleg nem merül fel senkiben, hogy Románia felől is érkezhetnek kis apróért cserébe?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket