Nyitókép forrása: Szövetség-Aliancia

 

Az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) az őshonos nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségeket képviselő összeurópai szervezete idén Berlinben tartotta tisztújító kongresszusát. A tanácskozás utolsó munkanapján a Szövetség tagságáról is döntöttek – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatból.

 

A Szövetség-Aliancia egy évvel ezelőtti megalakulását követően kérte a szervezetbe való tagfelvételt. A felvidéki magyar szervezetek közül korábban a Magyar Közösség Pártja volt a FUEN tagja.

 

A Németországban bejegyzett ernyőszervezet működési szabályzata szerint az MKP jogutódja, a Szövetség-Aliancia tagságának jóváhagyásához a tagszervezetek beleegyezésére volt szükség, amit a magyar érdekeltségű párt meg is kapott.

 

 hirdetes_810x300  

Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen közösségben folytathatjuk a munkát”

 

jelentette ki Forró Krisztián, miután pártja kérelmét a küldöttek egyhangúlag elfogadták.

 

A tanácskozáson a Szövetséget Horony Ákos és Őry Péter képviselte, Forró Krisztián pedig videóüzenetben üdvözölte a taanácskozás résztvevőit. Horony és Őry a tanácskozás során a magyarországi szlovákokat és a szlovákiai németeket képviselő szervezetek vezetőivel is egyeztettek.

 

A tisztújító kongresszus küldöttei új vezetőket is választottak Berlinben. A FUEN élén az elkövetkező hároméves időszakban is a jelenlegi elnök, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként induló Vincze Loránt áll majd.

 

Ahogy azt korábban Vincze kijelentette, FUEN mára olyan szervezetté vált, amelynek aktív jelenlétét nemcsak az európai őshonos kisebbségek tapasztalják, hanem az európai és más nemzetközi szervezetek is megkerülhetetlen partnerként tekintenek rá a kisebbségvédelem területén.

 

Fotó: Szövetség-Aliancia

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!