politika

Felmérés: Vezet a HLAS és a Smer, gyengül az SaS, küszöb alatt az Aliancia-Szövetség

Mandátumok terén a progresszívok rémálmát jósolja a Vox Politico

Nyitókép forrása: NRSR

 

Újabb politikai felmérés jelent meg, ezúttal a kevésbé neves Vox Politico közölte a pártok népszerűségi adatait. Az eredmény nagyjából illeszkedik a legutóbbi Focus és AKO felmérésekhez, a főbb kontúrok ugyanazok: zuhan az SaS, feljött a PS, erősödött  a Republika – tehát a politikai spektrum mindkét vége javított. Az Aliancia-Szövetség még 3 százalékot sem kapott az Voxtól.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a Vox szerint sokkal kevesebb az “elvesző szavazat” (olyan voks, amit parlementen kívül rekedő pártra adtak el), így jóval erősebb koalíciókat mutat az ügynökség képlete.

 

Például a progresszívok számára rémálom-forgatókönyvnek számító HLAS-Smer-Republika koalíciónak 90 mandátuma lenne, ami lényegében alkotmányos többség.

 

Kényelmes többsége lenne egy HLAS-Smer-SaS koalíciónak is.

 

Mandátumok megoszlása:

 

  • HLAS: 35,
  • Smer: 34,
  • PS: 21,
  • Republika: 21,
  • SaS: 17,
  • OĽANO: 12,
  • KDH: 11

 

A progresszívok által nagyon preferált HLAS-SaS-PS koalíciónak azonban a Vox szerint csak 73 mandátuma lenne, ami kevés a többséghez. Negyedik szövetségesnek választhatják a Republikát, az OĽANO-t (szinte kizárt, hogy ezek közül bármelyik elfogadják) vagy a KDH-t (a jelenleg puha, álkonzervatív szlovák kereszténydemokraták alkalmasak lehetnek egy ilyen feladatra).

 

AKO felmérés, Nagyszombat megye: Viskupič nagyon elhúzott, Berényi egyelőre a harmadik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket