Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Kudarccal végződött az Igor Matovič pénzügyminiszter (és OĽANO-s pártelnök) elleni bizalmatlansági indítvány, így az ellenzék (köztük az SaS) reményei ellenére Matovič a posztján maradhat.

 

A szavazáson 124 képviselő vett részt. A Za ľudí távol maradt a voksolástól. Juraj Šeliga a párt nevében arról beszélt, hogy téved az, aki szerint a legerősebb kormánypárt elnökének leváltása stabilabbá teheti a kormányt.

 

Különös helyzet állt elő az OĽANO-ban, ahol a frakció 9 képviselője szintén távol maradt az üléstől.

 

 hirdetes_810x300  

Így végül mindössze 45 képviselő szavazott Matovič visszahívása ellen, 5-en tartózkodtak, és 73-an szavaztak a bizalmatlansági indítvány mellett, vagyis nagyon közel volt a parlament ahhoz, hogy elérjék a pénzügyminiszter távozását, hiszen csak három szavazat kellett volna hozzá. 

 

A Smer egésze Matovič leváltása mellett szavazott, ahogy az SaS összes képviselője is (Martin Klust kivéve, aki nem volt jelen). A Sme rodina frakciójának tagjai vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, vagy távol maradtak az üléstől.

 

Nem jelezték jelenlétüket (így nem is vettek részt a voksolásban) a frakción kívüli Kuffa-fivérek, Tomáš Taraba, Katarína Hatráková és a Za ľudí képviselői.

 

A bizalmatlansági indítványt és a rendkívüli ülést az SaS kezdeményezte két frakción kívüli képviselővel (a SPOLU-s Miroslav Kollárral és a PS-es Tomáš Valášekkel), illetve a HLAS kilenc képviselőjével.

 

A szavazás furcsasága az volt, hogy Matovič leváltásával az SaS elvileg visszatért volna a kormányba, és a kisebbségi kormányzás ismét többségi kormányzásba fordult volna – ami alapesetben nem lenne érdeke az ellenzéki pártoknak.

 

A dolog azonban tárgytalanná vált a végeredményt látva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.