Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az ellenzék mai is akadályozta a parlamenti ülés megnyitását. Az ülésteremben csak 73 képviselő jelezte jelenlétét, így a törvényhozás nem volt határozatképes. A fő téma a költségvetési keret megemelése lett volna 1,5 milliárd euróval. Az összegből az előnyugdíjakat, a cégek, háztartások és más intézmények energiaköltségeit akarták volna enyhíteni. A politikai játszmáknak nincs vége, a Smer és az SaS is követelésekkel állt elő, így az obstrukció vélhetően kedden is folytatódik. Hiába lenne égető szükség a cselekvésre, a szlovák parlament nem tud és nem is akar dolgozni a megoldásokon, helyette elkezdődtek a helyezkedések a költségvetés milliárdjainak elosztása kapcsán.

 

Richard Sulík, immáron – saját szavai szerint – „rendes ellenzékiként” felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az idei költségvetés megemelésére vonatkozó javaslatot, és új szétírást nyújtson be.

 

Az SaS számára továbbra is Igor Matovič az egyetlen politikai téma, most azt állítják, hogy a ma beterjesztett javaslat egy biankó, és Matovič pénzügyminiszter úgy költheti el a 1,5 milliárdos összeget, ahogy akarja.

 

 hirdetes_300x300  

Az ülésen Matovičot Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter helyettesítette, aki elmondta, az 1,5 milliárd eurós emelésből 900 milliót fordítanának a cégek, 200 milliót a közszféra, 190 milliót a háztartások és mások energiaköltségeinek enyhítésére. További 200 milliót már korábban beterveztek a novemberi „14. nyugdíj számára”, ami a 13. nyugdíj 70 százaléka lesz majd.

 

A javaslatot a HLAS sem támogatja, konkrét szétírást követel arról, mire költené a kormány az összegeket.

 

A Smer szintén az obstrukciót választotta tiltakozásul, ám jóval egyszerűbb céllal. Nem csak a költségvetés 1,5 milliárdos megemelését utasították el, de szerintük a parlament határozatképességének hiánya is a kisebbségi kormányzás totális kudarcát bizonyítja, ezért előrehozott választásokat sürgetnek.

 

A Smer szerint Matovič azért akarja megemelni az idei költségvetést, mert tisztában van vele, hogy nem tudja keresztülvinni a jövő évi költségvetést a parlamenten, és már provizóriumra készül.

 

A Smer érdekes javaslattal állt elő: a 1,5 milliárdos csomagból csak a nyugdíjasoknak szánt 207 millió euróról szavazzanak a parlamentben, azt a Smer is hajlandó támogatni…

 

Az OĽANO az SaS-t bírálta. Michal Šipoš frakcióvezető a sajtónak nyilatkozva azzal a kérdéssel kezdte, hogy ez lenne-e az a konstruktív ellenzék, amit ígértek, hiszen most azt látni, hogy „blokkolják az emberek és cégek megsegítését célzó javaslatokat”.

 

„Sajnálom, hogy az SaS képes napokon keresztül személyes bosszújával foglalkozni, és elutasítani az együttműködést a kulcsfontosságú törvények esetében”

 

mondta Šipoš, majd felszólította az SaS-t, hogy „ne kollaboráljon a maffiával és a szélsőségesekkel”, utalva erre a HLAS-ra, a Smerre és a Republikára.

 

Miután az SaS-nek nem sikerült visszahívnia a parlamenttel Igor Matovič pénzügyminisztert, Richard Sulík liberális pártelnök bejelentette, hogy lezártnak tekinti az ügyet és már nem áll szándékukban visszatérni a kormányba. Egyúttal két dolgot hangsúlyoztak ki: mostantól „rendes ellenzéki párt lesznek”, és hogy hajlandók tárgyalni a parlamenti pártokkal az előrehozott választásokról.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!