Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A magyar miniszterelnök irodájának falán lógó Nagy-Magyarország térkép miatt Szlovákiának van oka paranoiásnak lenni, és ezeket a félelmeket figyelembe kell vennünk, mert a paranoia néha beigazolódik – fogalmazott meg alig burkolt provokációt Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, aki egy lengyel lapnak, a Rzeczpospolitának adott interjút. Káčer 2019-ban arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon éles kijelentéseket tett a magyar kormányra, irredentának nevezve az összes magyart, és arról beszélt, hogy „Magyarország három lépésre van a határrevíziótól”. Később finomította retorikáját, de a jelek szerint azóta sem mondott le aktivista-liberális politikájáról.

 

Az interjú több érdekes kijelentést is tartalmazott. Káčer arra is utalt, hogy a jelenlegi kormány nagy eséllyel tényleg megbukhat. Robert Ficot Oroszország elsőszámú szlovákiai ügyvédjének nevezte, a gazdasági nehézségek ellenére az euró bevezetése helyes döntés volt, és sokat beszélt arról, hogy Peter Pellegrini hatalomra kerülése után aligha fog változni Szlovákia külpolitikai irányultsága, és marad az Ukrajnát támogató irány.

 

„Indokolt” paranoia

 

A Magyarországra vonatkozó egyik kérdés kapcsán Káčer ismét burkoltan magyar területi revízióra célzott. A kérdés úgy hangzott, hogy

 hirdetes_400x285  

 

„Magyarország oroszbarát politikája abból ered-e, hogy ahogy Oroszország, ők is más Európában érdekeltek, a határokat is beleértve?”

 

Mire Káčer egy totális demagógiával kezdve a következőket válaszolta:

 

„Alekszandr Dugin (az orosz imperializmus fő ideológusa) néhány évvel ezelőtt gyakran látogatott el Budapestre. Egyesek szerint inspirációért, de nem fogok most spekulálni”

 

mondta, bár felmerül a kérdés, hogyha nem akar spekulálni akkor eleve miért  vetette fel a Dugin-féle erőltetett párhuzamot, amivel Magyarországot egyértelműen minősíti. A választ azzal folytatta, hogy nem hiszi, hogy Magyarország az ellentétes oldalon állna, úgy véli, hogy Budapest érti, hogy neki az a jó, ha az EU része. Az újságíró következő kérdése azonban tovább fűzte a témát:

 

„Szlovákia 2008-ban nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ahogy Magyarország egy másik szomszédja, Románia sem. Ha jól értem, akkor Szlovákia Magyarország potenciális jövőbeli imperializmusa miatt tett így?”

 

És a lényeg: Káčer nem mondott nemet, sőt:

 

„Abból indulunk ki, hogy a határokat csak konszenzussal lehet megváltoztatni, más eszközökkel nem. (…) Ez egy ezeréves házasság, amelyben voltak jó és rossz dolgok”

 

mondta, hozzátéve, hogy a közös történelem során a szlovákok helyzete jobb volt, mint amit a mítoszokban állítanak, annak ellenére, hogy volt magyarosítás. „Ha nem így lett volna, akkor a szlovákok nem maradtak volna meg” – mondta. Az idilli érvelés azonban nem sokáig maradt meg.

 

„A magyarok Trianon miatt traumát szenvedtek el. A szlovákok, románok, Kárpátalja és Vajdaság lakosságának azonban van okuk egy kevés paranoiára. Ha megnézi a magyar miniszterelnök irodáját, ott láthat a falon egy hatalmas térképet a történelmi Magyarországról. 

 

Jogos a paranoia amiatt a retorika miatt is, amit hallunk [Budapestről]. A határok adottak, magabiztosan tekintünk a jövőbe. De egykor egy biztonságpolitikai thinktankben dolgoztam, és ezeket a félelmeket figyelembe kell vennünk, mert a paranoiából néha valóság lesz”

 

fogalmazott Káčer.

 

Káčer nem sokáig bírta, Magyarországra tett megjegyzést a cseh határellenőrzések bevezetése kapcsán

 

Orosz propaganda

 

Káčer elégedetlen a legutóbbi Szlovák Tudományos Akadémia által készített felmérés eredményével, amely szerint a szlovák társadalomban többen szeretnék, ha az oroszok győznének a háborúban, mint az ukránok. Szerinte „rosszul csinálták” a felmérését, és nem hiszi, hogy a valóságot tükrözi. Ő úgy véli, hogy a Globsec agytröszt (atlantista-liberális thinktank, amelynek Káčer évekig dolgozott) is készített felmérést, ami azt hozta ki, hogy az ukránok győzelmét 47 százalék támogatja, míg az oroszokét 19.

 

A szlovák külügyminiszter szerint ez a 19 százalék is sok, ami részben a politikusok, az elit hibája, no meg az orosz propagandáé, de ezen a téren szerint Szlovákia még mindig jobban áll, mint Magyarország vagy Görögország. 

 

A volt budapesti szlovák nagykövet: Orbán Magyarországa három lépésre van a területi követelésektől

 

Káčer: Nem zárható ki, hogy Szlovákia bevonódik a háborúba az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!