Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič OĽANO-s pártelnök és pénzügyminiszter szerint az SaS kormányból való távozása után nyugodt légkör uralkodik a koalícióban. Matovič erről a TA3 hírtelevízió A politikában című műsorában beszélt, kiemelve, hogy a kormány nem működik együtt a szélsőjobboldali politikusokkal.

 

A pénzügyminiszter elmondása szerint a jelenlegi kormánykoalíció „jó kondícióban” van 2 év és nyolc hónapos fennállás után is.

 

„Nincs mit rejtegetnünk, nincsenek belső viták. Mióta távoztak az SaS képviselői, nyugodt a légkör”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy az SaS távozása sok tekintetben „megkönnyítette a dolgokat”. Ugyanakkor felrótta a liberálisoknak, hogy obstrukciót alkalmaznak a parlamentben.

 hirdetes_300x300  

 

„Robert Fico smeres pártelnök parancsba adta, hogy mindenki húzza ki a szavazókártyáját, az SaS pedig engedelmeskedett és megakadályozta a parlamenti ülést”

 

mondta Matovič.

 

Matovič úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben előrehozott választásokat kieszközölni „nagyon felelőtlen” lenne.

 

„A válságok, amelyek elértek minket, ideális táptalajt nyújtanak arra, hogy a gonosz újra hatalomra kerüljön. Én attól tartok, hogy Robert Fico újra hatalomra kerülhet, és nem engedi majd, hogy Szlovákia demokratikus ország maradjon. Mindent elkövetne, hogy szabadlábon maradjon”

 

mondta. Következetesen tagadta, hogy a kormány együttműködne a szélsőjobboldali parlamenti képviselőkkel.

 

„Az, hogy Tomáš Taraba vagy Kuffáék szavaznak az egyes törvényeinkre, nem azt jelenti, hogy együttműködünk velük”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy Kuffáékat nem tekinti fasisztának.

 

A kisebbségi kormányzás védelmére kifejtette, hogy Európában szokványosnak számítanak a kisebbségi kormányok. Ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy Emmanuel Macron francia elnök pártjának kormánya is kisebbségben van (megjegyezzük, ez nem válik éppen előnyére, így ezzel védeni a szlovák kormány pozícióját elég gyenge érv – a szerk.).

 

„Ez egy teszt, hogy mire vagyunk képesek. Úgy hiszem, hogy találunk elég értelmes képviselőt ahhoz, hogy megpróbáljuk elfogadtatni a jövő évi költségvetést”

 

emelte ki Matovič. Biztosra azonban nem állította, hogy a költségvetési javaslat átmegy a parlamentben. Azzal érvelt, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek egyetértenek a javaslattal, az SaS, a Smer és a HLAS azonban nem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.