Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

A szlovák sajtó véleményvezérei az elmúlt napokban sokat foglalkoztak Peter Pellegrinivel és a HLAS-szal. Nem csoda, a HLAS kiemelkedően szerepelt az önkormányzati választásokon. Ezt annak ellenére számításba kell venni, hogy nem jelent többet a párt parlamenti esélyeire nézve, mint a Szövetség-Aliancia esetében. Ám a HLAS és Peter Pellegrini olyannal is rendelkezik, ami a Szövetség-Alianciának nincs: befutó hellyel a felméréseken, mediális túlsúllyal és potenciális szövetségesekkel.

 

A dilemma, amelyet a HLAS mostani eredménye kapcsán a szlovák sajtóban fejtegettek, hogy Pellegrini a választások után vajon kivel fog kormányt alakítani, a progresszívokkal vagy Robert Ficoval?

 

A választások még ki sincsenek írva a sajtó nagy része azonban úgy beszél Pellegriniről, mint aki már nyert is. Tény, hogy a felméréseken jól szerepel, ám abban a legtöbben egyetértenek, hogy ennek az az oka, hogy a kulcsfontosságú kérdésekben vagy semleges álláspontot képvisel, vagy kicsit mindkét álláspontot képviseli. Így valójában egy szürke narratívával rendelkező pártról van szó.

 

  hirdetes_300x300   

Ennek azonban van két nagy előnye. Egyrészt nem kellett felvállalnia határozott (és bizonyos szempontból mindenképpen kényelmetlen) véleményt a fajsúlyos témákban, például a vakcinázás, az amerikai-szlovák védelmi különmegállapodás vagy Ukrajna felfegyverzése esetén.

 

Politikailag működhetnek a Fico–Pellegrini tandem, de…

 

Objektíve azt is mondhatjuk, hogy Pellegrini Fico taktikáját követi, aki évekkel ezelőtt Szlovákia szuverenitásának harsogása közben gond nélkül vitte be az országot az eurózónába, simult „Európa magjához” a V4-gyel szemben, és szolgáltatta ki nyugati cégeknek a gazdaságpolitikát. Főleg 2017-es, V4-gyel szembeni magatartása miatt még a liberális sajtó is piedesztálra emelte – egészen a Kuciak-gyilkosságig. Azóta világos, hogy Fico többé nem nem várhat kivételezést a mainstream sajtótól, így már nem is próbál nekik megfelelni. Ez viszont Pellegrini számára okoz némi fejtörést.

 

Nem lenne logikátlan egy HLAS–Smer tandem a kormányalakítás során. A felmérések szerint a két legerősebb pártról van szó, így a kisebb pártok nem játszhatnák velük szemben a királycsinálót. A probléma máshol keresendő, történetesen ott, hogy egy ilyen kormány totális nyomás alatt lenne a sajtó és a progresszívek részéről, nem beszélve Brüsszelről.

 

A Smerből kiváló HLAS-nak egzisztenciális problémái is felmerülnének, mert a közös kormánnyal értemét vesztené a puszta léte, Pellegrini pedig elvesztené a Ficot meghaladó szociáldemokrácia imidzsét, helyette ismét egykori pártfőnöke árnyékában találná magát.

 

Épp ezért jóval valószínűbbnek tartják a sajtó megmondóemberei a progresszívok és a HLAS szövetségét. Ez nagyon könnyű helyzetet szülne a sajtóval és Brüsszellel szemben. Persze, a dolog itt sem felhőtlen.

 

Először is, a liberális pártok egyike sem elég erős egyelőre, hogy kétpárti koalícióban kormányozzon a HLAS-szal. Ugyanakkor a legerősebb két párt (a PS és az SaS) közül az egyik jövője erősen kérdőjeles. Az SaS 2020-ban is csak 6,22 százalékkal nyert. Lehet, hogy 21 mandátumot irányít a parlamentben, de ez nem a nép akaratának , hanem más pártokban kieszközölt intrikáinak köszönhető.

 

Az SaS nem PS-komapatibilis

 

Az SaS egyre népszerűtlenebb és könnyen parlamenti küszöb alatt végezheti. Nélküle pedig már csak egy szalonképes párt marad, amelyet a progresszívok le tudnak nyelni: a KDH, akikkel együttműködési szerződést is kötöttek a kampány erejéig anno 2019-ben.

 

A kormányalakításnál pedig a nagy kérdés az lesz, hogy kinek a színéhez hasonul az ideológiai kaméleon HLAS. Az SaS a pozsonyi terrorcselekmény után kijelentette, hogy csak olyan párttal hajlandó legközelebb kormányozni, amely az új kormány regnálásának első két hónapján belül elfogadja az azonos neműek regisztrált partnerségéről szóló törvényt.

 

Ez vérbeli progresszivitásnak hangzik, valójában az SaS-t nem az ilyen ideológiai döntések jellemzik, sokkal inkább jellemezhető bizniszpártként, amely adott esetben képes feladni az ideológiai céljait. Sőt, Sulíktól sem nagyon lehet hallani vérbeli atlantista szólamokat. PS-kompatibilis narratívát elsősorban Martin Klus folytatott, ő azonban október végével búcsút intett az SaS-nek. Az új kormányon belül emiatt előre borítékolható a versengés a a dominanciáért a két liberális párt között.

 

Elvileg, ha a KDH lenne ott az új kormányban az SaS helyett, játszhatná a HLAS–PS tandem konzervatív ellenpólusát. Csakhogy erre képtelen, mert nem tud valódi konzervatív politikát folytatni. Sőt, sokkal valószínűbb, hogy a baloldaliakkal és progresszívokkal kötött szövetség végérvényesen tönkrevágja a pártot, mert nem tudja érvényesíteni céljait a partnerekkel szemben. Így a KDH túl nagy szerepet nem játszik majd a történések irányításában.

 

Politikai sci-fi

 

Nyilván sokaknak eszébe jut az a lehetőség is, hogy az SaS és a KDH helyett esetleg a Szövetség-Aliancia lenne a harmadik kormánypárt, ha bejut a parlamentbe. Erre van matematikai esély, egy alkalommal még Pellegrini is jelezte, hogy a magyarokat sem zárja ki a potenciális partnerek közül. Ez jelenleg két buktatót is magában hordoz.

 

Az egyik az a feloldhatatlan ellentmondás, hogy a Szövetség-Alianciának egyszerre kellene magyar nemzeti-konzervatív, közösségi érdekeket érvényesítenie, és jó munkakapcsolatot kialakítania partnereivel. Ez a progresszívokkal lehetetlen. Ilyen partnerek mellett a kormánypozíció és a nemzetpolitika közül kell kötelezően választania, és az egyik esetben biztosan a perifériára szorítanák, amivel viszont éppen létjogosultsága kérdőjeleződne meg.

 

A másik buktató az, hogy a Szövetség-Aliancia még platformokból áll. A liberális sajtó, a liberális koalíciós partnerek nyomása a pártot szétfeszítené, és ott lenne a lehetőség, hogy a liberális vonal felé húzók kilépnének a pártból, és átigazolnának a partnerek egyikéhez. Mint ahogy történt ez a Za ľudíval az SaS javára, vagy a Sieť-tyel a Most-Híd javára. Erre a kihívásra a Szövetség-Aliancia aligha van felkészülve.

 

Az már egy másik kérdés, hogy egy következetesen politizáló, egységes, erős, konzervatív Szövetség-Aliancia, amely képes ellenállni a külső nyomásnak, egyáltalán elfogadható partner lenne-e a szlovák balliberálisoknak. Valószínűleg nem, így a fenti eszmefuttatás pusztán elméleti…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.