Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Több tucat törvény elfogadása vár a parlamentre kedden azután, hogy állítólag tévedésből az egyik OĽaNO-s képviselő kihúzott egy fontos kábelt. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter cáfolta, hogy azért történt volna a „szabotázs”, hogy Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke hosszú hétvégére utazhasson Dubajba. Úgy vélte, ha Kollár Dubajba akart volna utazni, nem korlátozta volna a parlament munkáját. A TA3 hírtelevízió hétvégi politikai műsorában Krajniak vitapartnere elődje, a smeres Ján Richter, egykori munkaügyi miniszter volt.

 

A műsorban szóba került a referendum kérdése is. Richter azt hangsúlyozta, hogy az alkotmány garantálja a népszavazás lehetőségét a polgároknak. Szerinte a Smer által kezdeményezett, előrehozott választásokról szóló referendumot az összevont választásokkal kellett volna megtartani, hogy növeljék a népszavazáson való részvételt.

 

A Smer álláspontja szerint Zuzana Čaputová államfő szándékosan ellehetetlenítette, hogy előrehozott választásokat lehessen tartani, és csak azért támadta meg az Alkotmánybíróságon a referendum egyik kérdését, hogy ne kelljen kiírnia a népszavazást az összevont választások idejére.

 

 hirdetes_400x285  

Krajniak sem gondolja úgy, hogy kidobott pénz lenne a népszavazás megtartása (ezt a narratívát az SaS hangoztatja – a szerk.).

 

„Tiszteletben tartjuk a polgárok jogát a népszavazáshoz”

 

mondta.

 

„Ha a polgárok úgy döntenek egy érvényes népszavazáson, hogy előrehozott választásokat akarnak, akkor nem gátoljuk őket”

 

közölte Krajniak. Egy sikeres népszavazást követően a parlamentnek kellene szavaznia arról, hogy lerövidítik a választási ciklust. Krajniak szerint minden képviselő maga dönti el, hogyan szavaz ilyen esetben.

 

A parlament keddi ülésén biztosan vitára bocsátják a második nyudíjpillér reformját. Krajniak szerint 400 millió euróval csökkentik a második pillérbe befolyó járulékokat. Ezzel együtt „egyéni garanciát” vezetnek be, és 10 évre meghosszabbítják a nyugdíjmegtakarítás öröklésének lehetőségét.

 

A Sme rodina második embere kijelentette, hogy növelni akarják a gyermektámogatások összegét is, mert úgy vélik, hogy „az egyszeri százeurós támogatás biztosan nem lesz elég”. Elmondása szerint azt szeretné elérni, ha ezek a juttatások rendszeressé válnának.

 

A nagyszombati érsek nagy port kavart belső körlevele kapcsán (amelyben kétségbe vonta a pozsonyi kettős gyilkosság áldozatinak ártatlanságát) Richter azt hangsúlyozta, hogy az egyházaknak az indulatok felfokozása helyett inkább a társadalmi béke megőrzésére kellene összpontosítania.

 

Krajniak elismerte, hogy minden terrorcselekmény áldozata ártatlan, hozzátette azonban, hogy a rendőrség Facebook-oldalaának nem kellene moralizálnia és kioktatni a lakosokat arról, milyen véleményük legyen a dologokról. Egyetértett Boris Kollár rendőrségnél közölt kommentjével is, amely a rendőrség elfogultságát kritizálta. 

 

Durvul a közélet: A nagyszombati érsek túlkapását a rendőrség, a rendőrséget Kollár kritizálta keményen

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!