Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az SaS hatalmas öngólt rúgva lehetővé tette, hogy a parlament visszahívja az egészségügyi bizottság éléről Jana Bittó Cigánikovát. A durva fiaskót ma sajtótájékoztatón próbálták megmagyarázni. Természetesen mindenről az OĽANO és Igor Matovič tehet, akik „együttműködnek a fasisztákkal”, soraikban pedig „vallási fanatikusok” és „bigott szektások” vannak. És bár az SaS saját magát toleráns pártként állítja be, ezeket a durva kijelentéseket is sikerült még fokoznia.

 

Bittó Cigániková azt állította a pénteki sajtótájékoztatón, hogy azért távolították el a pozíciójából, mert a nők jogaiért harcolt.

 

„Politikai szempontból számítottam rá, hogy visszahívnak, hiszen Igor Matovič és az OĽANO célkeresztjében vagyok már egy ideje. Örülök, hogy a visszahívásom oka épp a nők jogaiért vívott harcom volt”

 

mondta Cigániková.

  hirdetes_300x300   

 

Cigániková helyét ráadásul az OĽANO frakciójához tartozó Anna Záborská (Keresztény Unió) vette át, aki keresztény-konzervatív politikus. Záborská számos olyan javaslattal állt elő, amit a liberálisok az abortuszhoz való jog visszavágásaiként értelmeztek, ám a legtöbb esetben olyan javaslatokról volt szó, ami lehetőségeket teremtett volna a nőnek, hogy máshogy döntsön (például ne anyagi okokból vagy félelemből döntsön a terhesség megszakítása mellett). A fent idézett „keresztény fanatikus” és „bigott szektás” kifejezés is Záborskára vonatkozott.

 

Az SaS minden egyéb mellett azt is nehezményezi az OĽANO esetében, hogy a kormánypárt frakcióvezetője, Michal Šipoš „csak néhány perccel a szavazás előtt” akart egyeztetni a liberálisokkal. Az SaS állítása szerint az OĽANO alkut ajánlott: Bittó Cigániková maradhat a helyén, ha az SaS nem támogatja az OĽANO miniszterei ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványokat (a Mikulec belügyminiszter elleni beadványt a jövő héten tárgyalja a parlament). Ez ugyan életszagú felvetés, de utólag bárki bármit mondhat az alkuk meghiúsulásáról, az SaS pedig akkorát hasalt, hogy most minden erejével próbálja másra terelni a figyelmet.

 

Richard Sulík, a liberálisok pártelnöke ismét elmondta, hogy az OĽANO már annyit hazudott, hogy nem lehet neki hinni.

 

Később arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte Záborská vagy Marek Krajčí (korábbi egészségügyi miniszter) lenne megfelelő jelölt az egészségügyi bizottság élére, azt válaszolta:

 

„Ha választanom kellene a kolera vagy rák között, inkább egészséges maradok”

 

mondta.

 

Ezek után Bittó Cigániková megjegyezte, hogy Matovič gyűlöletet szít a közösségi hálón. Az OĽANO elnöke nem kevés kárörvendő felhanggal írt Facebook-bejegyzést az SaS baklövéséről, amelyben Bittó Cigánikovát tepsinek, vulgáris rémségnek nevezte. Később bocsánatot kért, és megváltoztatta a bejegyzést.

 

Sulík – aki egy perccel korábban még kolerához és rákhoz hasonlított két konzervatív képviselőt – kijelentette, hogy Matovičnak ezekért a kijelentéseiért a sürgősségi lenne a helye.

 

Az SaS leváltotta saját képviselőjét – Megbuktak matematikából a liberálisok, Cigániková itta meg a levét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!